Kim Jong-il, in varsta de 69 de ani si care avea numeroase probleme de sanatate, a utilizat propaganda, un cult exacerbat al personalitatii, o armata docila si lagarele de munca pentru a-si pastra puterea, asa cum a facut si tatal sau inaintea lui.

El le-a dovedit ca se inseala tuturor celor care prevedeau o prabusire a regimului sau dupa terminarea ajutorului sovietic la inceputul anilor '90. La finalul acestui deceniu, o foamete a ucis pana la un milion de persoane. Coreea de Nord se confrunta in mod regulat cu penurii alimentare serioase.

Dar el a ramas "Liderul iubit" si a continuat un program de fabricare a armelor nucleare, marcat de doua teste, in octombrie 2006 si mai 2009.

Liderul nord-coreean a decedat din cauza unei "mari epuizari mentale si fizice" la 17 decembrie, la ora locala 8.30 (1.30, ora Romaniei), a anuntat Agentia centrala de presa coreeana (KCNA), agentia oficiala nord-coreeana.

Kim, a carui mobilitate era redusa din 2008 cand a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever si a unei crize cardiace", in trenul sau, in timpul uneia dintre deplasarile sale traditionale pe teren, potrivit agentiei oficiale nord-coreene, care a adaugat ca o autopsie a fost realizata duminica. Starea sa de sanatate a fost intotdeauna secret de stat, ca si biografia sa, care se inscrie in legenda.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il a murit. Fiul sau ii va urma la conducerea singurei dinastii comuniste din istorie

Mostenitor crescut in nomenclatura comunista, propaganda il prezinta ca fiind nascut la 16 februarie 1942. O stea si un dublu curcubeu ar fi aparut in acea zi. Conform altor informatii, el s-a nascut in 1941. Muntele unde s-ar fi nascut el, Paekdu, cel mai inalt din tara (2.744 de metri), la frontiera chineza, este sfant. Se spune ca acolo s-a nascut Coreea.

In realitate, majoritatea istoricilor considera ca Kim s-a nascut in Rusia, intr-o tabara de antrenament a partizanilor comunisti, de unde tatal sau Kim Il-sung a condus razboiul de rezistenta impotriva invadatorului japonez pana in 1945.

Licentiat in economie politica, tanarul Kim urca treptele nomenclaturii Partidului Muncitorilor din Coreea aflat la putere. El se ocupa in principal de propaganda. Desemnat succesor al tatalui sau, el preia oficial fraiele puterii la trei ani dupa moartea lui Kim Il-sung in 1994.

El a fost acuzat ca a organizat atentatul care a ucis 17 sud-coreeni la Rangoon, in Myanmar, in 1983, precum si de distrugerea in zbor a unui avion al Korean Airlines (KAL) in 1987 (115 morti), cu cateva luni inaintea Jocurilor Olimpice de la Seul.

"Liderul iubit" stia foarte bine sa creasca miza in negocierile internationale demarate in 2003 pentru a convinge Phenianul sa renunte la ambitiile sale atomice.

El a parasit in mod regulat aceste discutii in sase tari (cele doua Corei, China, Statele Unite, Japonia si Rusia) si a sfidat comunitatea internationala procedand la primul test nuclear, la 9 octombrie 2006.

Citeste si:

Coreea de Nord isi inchide toate universitatile si trimite studentii la munca

Cand Medvedev ia masa cu Kim Jong Il. Culisele intalnirii dintre presedintele Rusiei si cel al Coreei de Nord