Cutremurul s-a produs la ora locala 14.28 (7.28, ora Romaniei), a precizat agentia.

Epicentrul a fost localizat in apropiere de Torishima, o insula situata la circa 560 de kilometri sud de capitala japoneza, potrivit presei japoneze. Hipocentrul a fost localizat la o adancime de 370 de kilometri si de 348 de kilometri conform Institutului American de Geofizica (USGS).

Seismul a miscat imobilele din Tokyo, dar nu a intrerupt finala turneului de fotbal al Cupei Imparatului, pe stadionul national din capitala. Potrivit primelor informati, nu s-au inregistrat victime in urma cutremurului.

Trenurile si avioanele cu plecare sau sosire in capitala nu au fost afectate de seism. La Disneyland Tokyo, unele atractii s-au oprit automat, dar activitatile au fost reluate rapid, a declarat un purtator de cuvant al parcului.

Pregatesc un back-up city, de teama unui nou dezastru natural

Dupa cutremurul de 9 grade pe csraa Richter, din martie anul trecut, in urma caruia si-au pierdut viata 16.000 de oameni, japonezii au devenit tot mai preocupati de gasirea unor solutii in cazul unor dezatre naturale severe.

Desi capitala Tokyo, care are o populatie de peste 12 milioane de locuitori, nu a fost printre orasele cel mai afectate de cutremur, alimentarea cu electricitate si cu apa au fost oprite. Capitala Japoniei a fost distrusa aproape in totaliatate de un cutremur in 1923.

Autoritatile de la Tokyo au prezentat un plan prin care vor sa contruiasca un oras de back-up, functional, dar care ar urma sa fie un oras fantoma, care va fi folosit doar in cazul unui dezastru. Proiectul ar urma sa se ridice la aproape 500 de kilometri la vest de actuala capitala, pe o suprafata de 1.236 de acri.

Orasul ar trebui sa gazduiasca 50.000 de rezidenti si 200.000 de angajati care vor fi lucra in cladirile de birouri, cazinourile si parcurile care vor fi construite.

Studiul de fezabilitate al proiectului ar urma sa coste 115.000 de lire sterline.

Citeste si:

Astazi implineste 10 ani de la lansare. Moneda a peste 300 milioane de oameni risca sa dispara