Moody’s: Perspectiva ratingului Romaniei include incertitudinile politice din anul electoral. Erste: Ar fi de preferat un guvern condus de Ponta unuia de tehnocrati
Perspectiva stabila a ratingului Romaniei include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de mentinere a sprijinului din partea FMI si UE, a declarat analistul Moody’s Sheth Atsi, citat de Mediafax.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
"Avand in vedere prabusirea guvernului precedent, in februarie, si alegerile din acest an, perspectiva ratingului Romaniei include un nivel corect al incertitudinilor politice si de strategie care vor persista pe parcursul acestui an. Votul de neincredere de astazi valideaza aceasta opinie", a spus Sheth.
Moody’s considera ca orice guvern nou sau interimar va face un efort pentru mentinerea sprijinului FMI si UE, iar agentia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta privinta, a aratat analistul.
Scenariul de baza luat in calcul de agentia de evaluare financiara, chiar si inainte de votul de neincredere din Parlament, a fost ca in acest an va fi dificila consolidarea fiscala, avand in vedere impactul contractiei economice din zona euro asupra exporturilor Romaniei si a perspectivei investitiilor.
Erste Bank: Un guvern condus de Victor Ponta ar putea fi alternativa mai buna unui guvern de tehnocrati
Pe de alta parte, analistii grupului financiar Erste Bank sustin ca un guvern condus de Victor Ponta ar putea fi alternativa mai buna unui guvern de tehnocrati, pentru stabilitate politica pe termen lung in Romania, intrucat alianta USL este favorita pentru castigarea alegerilor parlamentare din toamna.
Potrivit Erste, compozitia viitorului Guvern este incerta, presedintele Basescu avand cel putin doua optiuni: numirea unui guvern tehnocrat, sustinut de toate partidele, sau a unui guvern condus de liderul social-democratilor, Victor Ponta.
"Dezavantajul unui guvern tehnocrat ar fi capacitatea limitata de a lua decizii importante pentru viitoarea dezvoltare economica a Romaniei, inaintea alegerilor parlamentare programate in noiembrie", potrivit analistilor Erste.
A doua optiune ar fi un guvern condus de Victor Ponta, liderul Partidului Social Democrat si sustinut, printre altii, de Partidul National Liberal.
"Intrucat social-democratii si liberalii sunt favoriti pentru castigarea alegerilor parlamentare din noiembrie, aceasta ar putea fi o alternativa mai buna pentru stabilitatea politica pe temen lung", scriu analistii Erste.
Leul s-a depreciat in urma anuntului caderii Guvernului, iar Erste anticipeaza ca Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine saptamana viitoare dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%.
Parlamentul a adoptat vineri o motiune de cenzura a opozitiei, cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.
Pe acelasi subiect: