"In urmatoarea saptamana se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta", a spus Rusanu.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca este onorat ca a avut posibilitatea sa conduca Guvernul si ca rezultatul votului la motiune este un efect al democratiei, incheindu-si declaratia anuntand: "Nu mi-am spus ultimul cuvant !".

"Aceasta este democratia si trebuie sa o intelegem in toate formele ei. Am fost onorat sa conduc un asemenea Guvern si sunt mandru de ministrii care au fost alaturi de mine in Cabinet, ma bucur ca impreuna cu ei am reusit, chiar si in scurtul rastimp, in 78 de zile, sa facem ceea ce trebuie pentru tara, iar acest lucru se va vedea. Iar eu, personal, nu mi-am spus ultimul cuvant", a declarat Ungureanu.

Presedintele Traian Basescu a trimis partidelor invitatii la consultari pentru desemnarea unui nou prim-ministru, discutiile fiind programate sa inceapa la ora 17.00 cu PSD.

Motiunea de cenzura a opozitiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.

La sedinta plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor au fost prezenti premierul Mihai Razvan Ungureanu si membrii Cabinetului sau. Din totalul de 460 de parlamentari, au fost prezenti 252, iar 208 absenti, potrivit Mediafax.

Motiunea de cenzura dezbatuta astazi a fost prima impotriva Cabinetului Ungureanu, care a fost investit de Parlament in data de 9 februarie. Guvernul Ungureanu este al doilea Cabinet demis prin motiune de cenzura, in ultimii 22 de ani, dupa cel al lui Emil Boc, pe 13 octombrie 2009.

Potrivit Constitutiei, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate. Intr-o astfel de situatie, sunt aplicabile prevederile articolului 103, potrivit carora presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Acelasi articol stabileste ca, in termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

"Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", mentioneaza un alt alineat.

Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.

USL a depus, saptamana trecuta, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!" Motiunea de cenzura a fost citita luni seara in plenul Parlamentului.