Cursul inchide sesiunea sub 4,3950 lei/euro, dupa ce a atins maximul de 4,4010 lei/euro. BNR a intervenit agresiv pentru limitarea caderii
UPDATE Cotatiile monedei nationale se situau la usor sub 4,3950 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, dupa ce rata de schimb a atins maximul istoric, de 4,4010 lei/euro, in urma anuntului privind caderea Guvernului Ungureanu, intr-o piata in care banca centrala a intervenit masiv pentru apararea monedei nationale, scrie Mediafax.
Nivelul record de 4,4010 lei/euro a mai fost atins pe piata interbancara in iunie 2010.
Interventia BNR a readus cotatiile pe scadere, iar in jurul orei 17:00, operatiunile se realizau in intervalul 4,3925 - 4,3950 lei/euro. Potrivit dealerilor, volumele de tranzactionare au fost printre cele mai ridicate de la inceputul anului.
"Credem ca BNR o sa tina cursul sub 4,4 lei/euro in urmatoarea perioada, pana cand noul guvern va veni cu planurile sale. Daca acestia vor mentine consolidarea fiscala si acordul cu FMI, cursul ar putea ramane sub acest prag psihologic, insa daca se va decide majorarea salariilor si a pensiilor, atunci am putea vedea un curs mai mare", a spus dealerul unei banci.
Analistul ING Bank, Vlad Muscalu, spune de asemenea ca evolutia leului va depinde in urmatoarea perioada de discutiile de la Cotroceni si de alegerea premierului, dar nu exclude ca banca centrala sa permita deprecirea leului peste nivelul record.
"Cat timp banca centrala nu protejeaza un anumit prag, dupa cum a declarat in trecut, ci mai degraba tempereaza o depreciere accentuata a leului, este posibil sa permita cresterea cursului si peste 4,4 lei/euro", a spus Muscalu.
Totodata, unii dealeri se asteapta ca rata sa urce peste 4,4 unitati fata de euro peste noapte, pe pietele internationale, intrucat banca centrala nu va mai fi prezenta, pentru sustinerea cursului.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta in scadere cu 0,1 bani, la 4,3747 lei/euro.
Pentru dolar, referinta a coborat tot cu 0,1 bani, la 3,3074 lei/dolar, iar pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs cu 0,21 bani mai redus, de 3,6414 lei/franc.
Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut de la 3,54 - 4,04% la 3,83 - 4,33% pe an. Totodata, au avansat si dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, de la 3,68 - 4,18% la 3,93 - 4,43% pe an.
Analistii ING Bank cred ca ratele de dobanda ar putea sa se apropie de nivelul ratei cheie de 5,25%, pe fondul unor probabile interventii valutare.
Pe acelasi subiect: