Ministrul Finantelor: "Guvernul a decis ca in aceasta perioada nu este bine sa fie majorate taxe locale"
Guvernul a decis ca nu poate fi de acord cu majorarea anul viitor a taxelor si impozitelor locale, conform solicitarii asociatiilor de primari, considerand ca in aceasta perioada "nu este bine" sa fie aplicata o astfel de crestere a taxelor, a spus ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
"Guvernul a decis ca nu este de acord cu propunerile primite din partea organizatiilor primarilor, decizia a fost ca, pentru 2012, sa nu modificam impozitele si taxele pe care le-au platit contribuabilii in 2011. Am considerat ca, in perioada aceasta, nu este bine sa marim impozitele si taxele", a spus Ialomitianu, citat de Mediafax.
Atentionat ca, intr-un interviu acordat recent postului public de televiziune, a sustinut ca in anumite localitati sunt persoane care doresc sa plateasca mai mult sub forma acestor impozite si intrebat care sunt zonele in care se manifesta acest "extraordinar spirit civic", ministrul a sustinut ca sunt persoane care detin anumite locuinte sau masini de valoare ridicata care solicita servicii de calitate furnizate de catre primarii si ar fi dispusi sa plateasca impozite si taxe mai mari.
"Sunt si primari care sustin ca, discutand cu cetatenii, ar fi dispusi sa plateasca impozite si taxe mai mari", a adaugat ministrul, evitand insa sa indice in ce localitati traiesc acesti cetateni.
Anterior, ministrul Finantelor a afirmat ca va transmite Guvernului propunerea primita de la asociatiile de primari de ridicare de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi majorate impozitele si taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele sa poata fi crescute in raport cu puterea financiara a locuitorilor.
El a precizat ca propunerea va fi inaintata Guvernului in sedinta de miercuri, sub forma unei ordonante de urgenta.
Ministrul se teme insa de majorarea impozitelor si taxelor locale intr-un an electoral si a avansat ideea unor criterii de diferentiere a cresterilor pe zone "mai dezvoltate" si "zone mai sarace", pe baza carora sa fie fundamendate propunerile autoritatilor locale.
Ingrijorare a ministrului Finantelor Publice in an electoral este explicabila, avand in vedere ca majoritatea populatiei nu va face deosebire intre o decizie a consiliului local si una a Guvernului, in conditiile in care cele mai multe taxe si impozite sunt stabilite de catre minister.
In ceea ce priveste pensionarii, dar si salariatii, impozitul pe locuinta este una dintre cele mai mari taxe platite "din mana" si care este retinut la sursa, astfel ca impozitul este mult mai vizibil pentru contribuabili.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: