"Am avut discutii cu multi producatori agricoli care au spus: «Nu este corect sa lasati o parte neimpozitati si noua sa ne creeze o concurenta neloiala. Sunt asa-zisi producatori care noua ne creeaza o concurenta neloiala». Vreau sa va spun ca legislatia privind impozitarea agriculturii in 2012 ramane aceeasi ca in 2011, dar impreuna cu Ministerul Agriculturii vom cauta solutii de reducere a evaziunii fiscale", a spus Ialomitianu. 

MInistrul a lasat sa se inteleaga ca derogarile legislative reprezinta portite pentru unii producatori care ar trebui impozitati.  "Vom combate evaziunea prin metodele indirecte si vad ca ANAF se tot pregateste sa le aplice, metodele indirect reprezinta o solutie, dar vom cauta si alte solutii. Mergem pe legislatia din 2011, dar trebuie sa rezolvam evaziunea din agricultura", a mai spus Ialomitianu. 

Ministrul Finantelor a aratat ca legislatia ramane nemodificata si in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din vanzarea sau inchirierea imobilelor. 

Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul institutie o serie de modificari la Codul Fiscal conform carorar toti micii producatori de legume, fructe, flori, cereale si material lemnos ar trebui sa plateasca impozit de 16% din veniturile nete, fiind in continuare exceptati de la taxare crescatorii de animale si pasari, apicultorii si crescatorii de viermi de matase care nu vand catre colectori sau procesatori. 

Producatorii agricoli urmau sa faca plati anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe baza de norma de venit sau in sistem real.  Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat pentru Mediafax ca propunerea prin care toti micii producatori agricoli vor plati impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicata, pentru ca va bloca productia interna.