"Aparitia aestor stenograme nu face decat sa confirme inca o data ca atunci cand am ocupat functia de presedinte al ANAF am respectat LEGEA, actionand in interesul natiunii romane si al institutiei pe care am condus-o. Totodata, invit mass-media si orice alta persoana interesata sa analizeze cu atentie si obiectivitate toate cele 213 stenograme care se regasesc la dosarul instrumentat de catre DIICOT, pentru a constata cele afirmate anterior de mine, si anume ca nu am nicio legatura cu dosarul de evaziune fiscala instrumentat", a declarat Sorin Blejnar pentru Mediafax.

"In opinia mea, un procuror despre care se stie ca este din 2007 participant alaturi de Victor Ponta la raliurile auto din Campionatul National al Romaniei nu are legitimitatea necesara pentru a lansa in spatiul public teme care pot fi folosite in batalia politico-electorala", a adaugat fostul sef al ANAF.

"De altfel, avand in vedere maniera neprofesionista in care a fost instrumentat acest dosar, am sesizat pentru prima data, inca din 2010, CSM si DIICOT-structura centrala, urmand ca, in functie de rezultatul acestor verificari, sa analizez oportunitatea sesizarii institutiilor internationale", a afirmat Sorin Blejnar.

CSM verifica respectarea procedurilor

Inspectia Judiciara a CSM s-a sesizat din oficiu, astazi, in urma aparitiei in presa a unor interceptari privindu-l pe Sorin Blejnar, inspectorii verificand daca procurorul Marian Drilea a respectat procedurile in dosarul fostului sef al Fiscului, atasand convorbiri care nu au legatura cu cauza.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat pe site-ul institutiei un comunicat "referitor la sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare cu privire la aparitia in mass-media a unor transcrieri provenite din presupuse interceptari ale unor convorbiri telefonice efectuate in dosarul penal in care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Sorin Blejnar".

Inca din 6 septembrie, Inspectia judiciara a CSM a fost sesizata in acest caz, de catre seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Codrut Olaru, pentru faptul ca procurorul Marian Drilea - detasat la Institutul National al Magistraturii, incepand cu 1 septembrie - a dat publicitatii rechizitoriul lui Sorin Blejnar inainte ca dosarul sa ajunga la instanta de judecata (moment in care acesta devine public-n.r.).

Surse judiciare sustin ca procurorului Marian Drilea, de la Serviciul DIICOT Brasov, i se propusese functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie, de catre fostul ministru al Justitiei, care a fost inlocuit, in 25 august, cu Mona Pivniceru.

Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat in 31 august, procurorul Drilea trimitandu-l sefului sau ierarhic superior, pentru confirmarea legalitatii documentului, potrivit procedurii penale.

Pana sa-l confirme seful sau, Catalin Borcoman, rechizitoriul a ajuns la presa, fiind publicate pasaje din rechizitoriu. Astfel, in 6 septembrie, DIICOT a dat urmatorul comunicat: "Urmare a informatiilor aparute in mass-media, privind dosarul penal nr. 134/D/P/2010 al DIICOT-Serviciul Teritorial Brasov, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism face urmatoarele precizari: Dosarul penal nr. 134/D/P/2010 nu a fost inaintat, pana la aceasta data, instantei de judecata competente, la acest moment in cauza fiind derulata procedura prev. de art. 264 alin. 3 Cpp. In acest context, orice aparitie in spatiul public a unor pretinse acte de urmarire penala efectuate in aceasta cauza, nu este confirmata si asumata de catre institutia noastra. Pe cale de consecinta, promovarea materialelor de presa pe acest subiect se realizeaza pe responsabilitatea exclusiva a autorilor acestora".

Mai mult, DIICOT arata ca in raport de aparitia in presa a unor acte de urmarire penala, provenind din dosarul penal nr. 134/D/P/2010, conducerea Directiei a sesizat Inspectia Judiciara - Directia de Inspectie pentru procurori.

Intre timp, incepand cu 1 septembrie procurorul Marian Marga Drilea si-a inceput activitatea in cadrul departamentului de formare initiala, la disciplinele Drept penal si Drept procesual penal, la Institutul National al Magistraturii, unde a fost detasat printr-o decizie a CSM din data de 10 iulie.

Anterior, in cursul anului 2010, Marian Drilea a fost reclamat de Sorin Blejnar la CSM, care il acuza de hartuire, insa Inspectia Judiciara a apreciat ca nu sunt intemeiate acuzatiile fostului sef al ANAF, astfel ca sesizarea a fost clasata.

In cadrul anchetei, procurorul Drilea a obtinut legal autorizatie de interceptare a lui Blejnar, astfel ca toate persoanele care au interferat cu acesta in perioada ascultarii telefoanelor apar in transcrierea convorbirilor. Astfel, au aparut discutii intre Sorin Blejnar cu presedintele Traian Basescu, procurorul Alina Bica (fost secretar de stat), fostul ministru al Turismului Elena Udrea etc.

De regula, convorbirile care nu au legatura cu cauza sunt distruse de anchetatori, dupa finalizarea dosarului, afirma surse judiciare.

Pe 10 septembrie 2012, DIICOT Brasov a informat ca Sorin Blejnar, alaturi de alte 22 de persoane, a fost trimis in judecata, pentru afaceri cu produse petroliere, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina.