Fostul sef ANAF, Sorin Blejnar, trimis in judecata pentru evaziune fiscala cu produse petroliere
Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si alti 22 de inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina", primul termen fiind stabilit pentru 10 octombrie la Tribunalul Brasov, potrivit Mediafax.
Potrivit presedintelului Tribunalului Brasov, judecatorul Alina Mioc, dosarul a ajuns la instanta vineri dupa-amiaza, in total fiind trimise in judecata 17 persoane fizice si sase persoane juridice, primul termen fiind fixat pentru 10 octombrie.
Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Brasov in 7 septembrie, iar printre cei 17 inculpati persoane fizice se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.
DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.
Fostul consilier al lui Blejnar, Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.
Sorin Blejnar a fost chemat la DIICOT Brasov, la sfarsitul lunii august, unde i s-a prezentat, timp de cateva zile, materialul de urmarire penala, el declarand jurnalistilor ca nu este vinovat.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.
Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna.
In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.
Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali.
Pe acelasi subiect: