Oficialii de la Ministerul Agriculturii motiveaza proiectul prin faptul ca cele mai recente statistici arata ca suprafetele de teren ramase necultivate au ajuns in prezent la 10-15% din terenul arabil al tarii.

Amenzile pornesc de la 200 de lei pe hectar anual pana la 400 de lei. Astfel, pentru primul an in care proprietarul nu isi lucreaza terenul sanctiunea este de 200 de lei pe hectar, in al doilea an de contraventie, suma urca la 300 de lei, iar in al treilea ajunge la 400 de lei. Sumele se actualizeaza printr-o hotarare a Guvernului, se mentioneaza in documentul Ministerului Agriculturii.

In categoria teren nelucrat intra orice suprafata de teren arabil, pajisti, culturi cu destinatie agricola care au fost utilizate anterior ca suprafata agricola, extravilane sau intravilane, si care in cursul anului in care se face controlul nu mai sunt lucrate.

Suprafata arabila a tarii este de 8,4 milioane de hectare, potrivit declaratiilor ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, ceea ce inseamna ca 1,26 milioane de hectare (15%) sunt nelucrate.

Anterior, oficialii de la Ministerul Agriculturii spuneau ca romanii care nu-si lucreaza pamantul vor fi sanctionati cu echivalentul subventiei pe hectar.

In 2010, au ramas nelucrate aproximativ 2,9 milioane de hectare dintr-un total de 9,4 milioane de hectare arabile.

Mai mult, suprafata aceasta aproape s-a dublat fata de 2007, cand terenul necultivat totaliza 1,5 milioane de hectare.

Citeste si

Apple a luat bataie. Cine a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri

In vizita la familia regala. Ce mananca si ce produse folosesc membrii Casei Regale