Valeriu Tabara le-a spus fermierilor ca suprafetele cumparate de straini sunt intre 700.000 si 800.000 de hectare, potrivit Mediafax.

"Este mult. Ceea ce este foarte important e ca cele mai mari suprafete s-au cumparat din 2010 spre 2011 incoace. Aceasta presiune continua, nu intamplator spuneam ca trebuie sa aveti cea mai mare grija. Spuneam si in 1994-1995, terenurile nu se vand oricui, oricum si cu oricat, pentru ca ele sunt valoroase, iar terenurile agricole in viitor vor fi si mai valoroase. Pamanturile care produc valoare vor ramane valoroase. Pastrati-le si eventual cresteti si sistemul de ferme, poate adunati pamanturile la un loc", a sugerat Valeriu Tabara.

Tabara a spus ca in Transilvania inca exista rezerve mari de folosire a materiei prime si sunt extrem de multe terenuri care nu au fost cosite, nu se valorifica iarba. "Este o zona pe care ar trebui s-o privim cu mai multa atentie, si aici ma adresez detinatorilor de terenuri. Legea privind igienizarea terenurilor este pe proceduri si o vom sustine dincolo de ce inseamna unele interese politice. Sunt probleme de a nu pune taxe si a elimina taxele, dar sa ne gandim ca aceste terenuri trebuie sa produca, dar sa nu produca necazuri celor care lucreaza si care investesc. Se dau bani pe terenuri care se lucreaza sau pe care se aplica bunele practici agricole, asta inseamna curatarea lor. Aveti o valoare, pe care trebuie s-o intretineti la un potential de productie", a afirmat Valeriu Tabara.

Ministrul i-a mai indemnat pe fermieri sa nu vanda terenurile acum, indiferent unde se gasesc ele.

"Sa nu vindeti pamanturile acum. Chiar rupturile, cum spunem noi, acolo unde se vede scheletul solului. Si ele au valoare si o sa vedeti in perioada urmatoare presiunile care se vor face pe ceea ce inseamna piata funciara in Romania", a conchis Tabara.

Ministerul Agriculturii va taxa si proprietarii de terenuri care isi lasa terenurile parloaga. Documentul va fi trimis Guvernului spre aprobare.

Amenzile pornesc de la 200 de lei pe hectar anual si ajung la 400 de lei. Astfel, pentru primul an in care proprietarul nu isi lucreaza terenul sanctiunea este de 200 de lei pe hectar, in al doilea an de contraventie, suma urca la 300 de lei, iar in al treilea ajunge la 400 de lei.

Suprafata arabila a tarii este de 8,4 milioane de hectare, potrivit declaratiilor ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, ceea ce inseamna ca 1,26 milioane de hectare (15%) sunt nelucrate.

Si Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, spunea recent ca agricultura este o investitie strategica si ca, pe termen lung, este una mai buna decat un centru comercial de exemplu.

El spune ca preturile terenurilor vor creste si in Romania, la fel ca in toata Europa. "Presiunea funciara este din ce in ce mai mare, nu doar pentru ca tot creste pretul alimentelor, dar exista si terenuri ocupate cu proiecte imobiliare", explica comisarul european.

Citeste si

Cum fac americanii rost de 5,6 mld. dolari: renunta la bancnotele de 1 dolar