"Cele cinci cereri de insolventa demarate privesc domeniul constructiilor. Cererile sunt gestionate atât prin departamentul juridic, cât si prin colaborarea cu o casa de avocatura. Pentru solutionarea amiabila a acestor litigii au avut loc intâlniri si discutii intre reprezentantii Dafora si cei ai companiilor implicate, fiind in curs de incheiere conventii in vederea stingerii pe aceasta cale a litigiilor respective", se arata intr-un comunicat al Dafora.

Firma Geosond solicita plata a 238.700 lei, Gaboni Construct are de recuperat 152.191 lei, Media City Construction detine o creanta de 99.000 lei (plus penalitati), Unify CO. Ltd - 55.313 lei si Hexadome Construct - 35.206 lei, potrivit Mediafax.

"Precizam ca firma nu se afla in stare de insolventa si ca aceasta este o situatie cu care se confrunta multe societati in aceasta perioada, cererea de declansare a procedurii insolventei fiind folosita de catre creditori ca o metoda de recuperare a creantelor si totodata de hartuire", se arata intr-un comunicat al Dafora transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

De asemenea, compania mentioneaza ca cererile formulate de cele cinci firme vor fi respinse de instantele de judecata, nefiind indeplinite conditiile legale pentru admiterea lor.

Potrivit Dafora, valoarea totala a litigiilor raportate, de 0,3 % din cifra de afaceri de 165 milioane lei in 2009, nu reprezinta o problema cu impact pentru companie, si nici o noutate intr-o perioada in care "atragerea lichiditatilor din teren a devenit pentru companii un scop in sine, de multe ori mai tintite decât business-ul efectiv".

"Peste 80% din clientii din domeniul constructiilor (dezvoltatori privati de real estate, institutii publice) nu si-au achitat obligatiile fata de Dafora SA in medie si de peste 200 de zile, achitarea in amonte a furnizorilor de bunuri si servicii aferente lucrarilor de constructii facându-se progresiv. Intârzierile unor clienti ne-au determinat sa relocam cash de pe alte lucrari, plata furnizorilor proveniti din alte proiecte facându-se astfel treptat, pentru a nu destabiliza financiar si proiectele unde se incaseaza", se arata in comunicatul companiei din Medias.