Recuperatorii de creante considera ca legea falimentului e necesara, dar trebuie schimbata
Legea falimentului personal este binevenita, dar, in forma actuala, va avantaja persoanele care nu-si platesc datoriile si va dezavantaja bun-platnicii care vor suporta cresteri de costuri din partea bancilor, considera reprezentantii Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).
"Legea falimentului personal exista in toate tarile. A avea o asemenea lege este bine, in principiu. Noi, ca firme de recuperare a creantelor, vom fi afectati pe partea de cumparare a creantelor. Vor fi mai grav impactate bancile si IFN-urile", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Cristian Ionescu, presedintele AMCC si directorul general al firmei Coface Romania, citat de Mediafax.
In opinia sa, este justa existenta unei astfel de legi, care sa aduca o disciplina in segmentul recuperarii creantelor, dar actuala forma are o serie de lipsuri.
"Legea nu trebuie sa dea portite unora sa dea tepe, si sa mearga in continuare, si sa incurajeze intrarea in faliment la solicitarea debitorilor doar pentru a scapa de plata unor datorii", a spus Ionescu.
El a aratat ca in aceste conditii bancile vor reactiona si vor creste costurile.
"Bancile nu vor sta cu mainile in san, vor pune conditii de creditare foarte dure, plus costul creditului va creste intr-o perioada in care este nevoie foarte mare de credite. Pana acum avem doar efecte negative. In concluzie, existenta este de bun augur, dar depinde foarte mult cum va fi adoptata aceasta lege", a afirmat Ionescu.
Vicepresedintele asociatiei si directorul general al Kruk International, Isabela Iacob, sustine ca legea va avantaja pe cei care nu-si platesc datoriile si va dezavantaja pe cei care sunt bun-platnici.
"Bancile vor creste provizioanele, ceea ce va duce la cresterea dobanzilor, a costurilor de finantare si acestea se vor transfera pe bun-platnici", a spus Iacob.
Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.
Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea scapa de o treime din datorii.
Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.
Mai multe despre:
#Asociatia de Management al Creantelor Comerciale#datorii la banci#legea falimentului personal
Pe acelasi subiect: