Conform unui anunt al Administratiei prezidentiale, presedintele Traian Basescu a semnat Decretul pentru numirea Guvernului Romaniei, in urmatoarea componenta:

- Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;

- Florin Georgescu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;

- Ioan Rus - ministrul Administratiei si Internelor;

- Andrei Marga - ministrul Afacerilor Externe;

- Titus Corlatean - ministrul Justitiei;

- Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;

- Mariana Campeanu - ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;

- Daniel Chitoiu - ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;

- Ovidiu Ioan Silaghi - ministrul Transporturilor si Infrastructurii;

- Rovana Plumb - ministrul Mediului si Padurilor;

- Eduard Hellvig - ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;

- Corneliu Dobritoiu - ministrul Apararii Nationale;

- Ioan Mang - ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;

- Vasile Cepoi - ministrul Sanatatii;

- Dan Nica - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;

- Mircea Diaconu - ministrul Culturii si Patrimoniului National;

- Leonard Orban - ministrul Afacerilor Europene;

- Mircea Dusa - ministrul pentru Relatia cu Parlamentul;

- Victor Paul Dobre - ministrul delegat pentru administratie;

- Lucian Isar - ministrul delegat pentru mediul de afaceri;

- Liviu Marian Pop - ministrul delegat pentru dialog social.

Cabinetul Ponta a primit luni seara votul de incredere al Parlamentului. Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a anuntat ca au fost inregistrate 284 de voturi "pentru" si 92 "impotriva". Votul a fost secret, exprimat cu bile.

Toti ministrii isi vor prelua mandatul marti dimineata, la ora 8.30, fara festivitati si protocol, dupa care se vor prezenta la Palatul Victoria pentru prima sedinta a noului Guvern, a declarat premierul Victor Ponta. 

El a precizat totodata ca, marti, va prelua, la randul sau, mandatul de prim-ministru de la predecesorul sau, dar ca va fi prezent si in Senat, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu, pentru dezbaterea legii electorale. 

"Maine dimineata, la prima ora, ne apucam de treaba", a spus Ponta.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, dupa anuntul oficial din Parlament, privind investirea Cabinetului Ponta, ca rezultatul votului depaseste asteptarile optimiste, el mentionand ca ii ureaza succes premierului Victor Ponta.  Antonescu a precizat ca Guvernul Ponta reprezinta singura sansa pentru Romania.  

Cei 20 de ministri si ministri delegati propusi de Victor Ponta pentru a face parte din Cabinetul sau au fost validati de comisii, la ora 16.00 fiind programat sa se reuneasca plenul comun pentru votul de investitura.

Premierul desemnat Victor Ponta declara, duminica seara, ca va solicita votul Parlamentului pentru investirea Guvernului bazandu-se pe cei 232 de parlamentari care costituie grupurile parlamentare ale USL, dar si pe voturile UNPR si ale grupului minoritatilor.

Presedintii PSD si UNPR, Victor Ponta si, respectiv, Gabriel Oprea, au semnat, miercuri, un protocol pentru sustinerea Guvernului USL.

"Ma bazez pe o majoritate stabila care sa permita Guvernului USL pana la alegeri sa puna in practica obiectivele pentru care vine la guvernare", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a spus la randul sau ca nu crede ca Guvernul Ponta va avea probleme la votul in Parlament. "Asa cum se prefigureaza majoritatea, nu cred ca are niciun fel de probleme sa treaca", a declarat seful statului.

Chestionat pe cine ar desemna premier daca acest guvern nu ar trece, Basescu a spus: "Ar fi un dezastru sa prelungim criza politica".

Potrivit Constitutiei, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, astfel ca, pentru aprobarea Cabinetului Ponta erau necesare 231 de voturi "pentru".