Programul de guvernare al Cabinetului Ponta. Masurile propuse de USL pentru posibilul mandat
Programul de guvernare si lista ministrilor propusi in Cabinetul Ponta au fost depuse, joi seara, la Parlament, de ministrul delegat desemnat pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa.
Control financiar fiscal de fond doar o data la trei ani pentru IMM-uri
Cabinetul Ponta propune, in programul de guvernare, control financiar fiscal de fond o data la trei ani pentru IMM-uri si aplicarea principiului "o singura data" in vederea eliminarii solicitarilor adresate IMM-urilor de catre o institutie publica de a depune documente emise de catre alte institutii. De asemenea, se doreste un acces crescut la achizitii publice pentru IMM-uri, "stimulat direct prin cadrul de reglementare, favorizand si sistemul de calificare al acestora si simplificarea criteriilor de eligibilitate". Relansarea industriei imobiliare si conexe "inclusiv prin introducerea de noi instrumente ca de exemplu obligatiunile garantate cu portofolii de active" reprezinta un alt obiectiv din programul de guvernare. De asemenea, Guvernul Ponta are in vedere elaborarea si implementarea "Testului IMM" - Impactul asupra IMM-urilor, precum si lansarea unui Program de micro-industrializare.
Deblocarea posturilor in invatamant superior si revizuirea cifrelor de scolarizare
Regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor
Guvernul Ponta inscrie in programul de guvernare regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare, precum si continuarea procesului de privatizare, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent . La capitolul "Economie, comert si mediul de afaceri", documentul depus joi seara la Parlament mentioneaza ca Guvernul are in vedere, pe termen scurt, imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, prin restructurare, cu scopul reducerii pierderilor acumulate de acestea, si prin restrangerea arieratelor, care la finele anului 2011 reprezentau 2,6% din PIB.
Reanalizarea acordului tripartit privind evolutia salariului minim brut
Reanalizarea Codului Muncii si a Legii salarizarii unice pentru salariatii bugetari, precum si a acordului tripartit privind evolutia salariului minim brut pentru 2012- 2016, dar si modificarea Legii Dialogului Social sunt prevazute in programul de guvernare al Cabinetul Ponta. Potrivit documentului, in vederea cresterii ratei ocuparii atat in cadrul grupurilor defavorizate si a somerilor de lunga durata si in special a tinerilor sunt avute in vedere: pomovarea unui program prioritar cu partenerii sociali pentru pastrarea si cresterea numarului locurilor de munca, modificarea Legii Dialogului Social – prin crearea unui grup de lucru tripartit si deblocarea activitatii CES, reanalizarea Codului Muncii si a Legii salarizarii unice pentru salariatii bugetari, promovarea legii internship-ului si modificarea legii uceniciei si a legii muncii zilierilor. Alaturi de reintregirea salariilor personalului bugetar, programul mentioneaza "reanalizarea acordului tripartit privind evolutia salariului minim brut pentru 2012- 2016".
Imbunatatirea gradului de absorbtie al fondurilor europene POSDRU si FSE
La acess punct este mentionata punerea in aplicare a masurilor dispuse de CE – DG Employment, scurtarea termenelor de rambursare a platilor si reorganizarea AMPOSDRU si OIP-urilor. Referitor la cresterea transparentei, sunt vizate definitivarea sistemului ghiseului unic pentru angajatori, crearea cadrului legislativ pentru realizarea cardului de asigurat, crearea unui sistem de reclamatii si depuneri de solicitari on-line, reorganizarea Comisiei de Contestatii de la CNPP in vederea scurtarii termenelor de solutionare. Guvernul Ponta isi mai propune dezvoltarea de servicii sociale pentru ingrijirea copiilor si a persoanelor dependente de familie si dezvoltarea unui sistem de munca la domiciliu, initierea Legii Economiei Sociale pentru sustinerea intreprinderilor sociale, promovarea legislatiei secundare pentru punerea in aplicare a cadrului legal in ceea ce priveste tichetele sociale, reanalizarea cadrului legislativ in domeniul asistentei sociale in sensul armonizarii prevederilor legale si elaborarea legislatiei secundare, reanalizarea masurilor de ocupare a posturilor vacante in domeniul asistentei sociale.
"Restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor"
Cabinetul Ponta isi propune, in programul de guvernare, restituirea, in cursul anului 2012, a "sumelor retinute fara baza legala pensionarilor". "Executia bugetara se va realiza de o maniera prudenta, concomitent cu respectarea obligatiilor asumate catre diferite categorii de cetateni, si anume, in cursul acestui an, reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor", se mentioneaza in document.
La capitolul "Munca si protectie sociala", in ceea ce priveste sistemul de pensii, este trecuta "restituirea contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate conform Deciziei Curtii Constitutionale". De asemenea, este prevazuta crearea cadrului legislativ pentru sistemul de pensii ocupationale.
Accelerarea comasarii terenurilor agricole si refacerea infrastructurii de irigatii folosind fonduri UE
Guvernul USL doreste sa asigure accesul fermierilor la apa pentru irigatii prin facilitarea cumpararii energiei la cost de producator si sa infiinteze centre de colectare pentru legume-fructe. Un alt obiectiv se refera la sprijinirea producatorilor din sectorul zootehnic prin plati pentru bunastarea animalelor si prin armonizarea directivelor APIA cu cele ale ANSVSA in privinta crotalierii si identificarii. In ceea ce priveste padurile, care in noua structura a Guvernului au trecut de la Ministerul Mediului la cel al Agriculturii, Guvernul vrea sa sustina si sa dezvolte sectorul forestier prin "programe nationale, fonduri europene, parteneriate public-privat si surse din fondul de mediu, in vederea cresterii fondului forestier si a realizarii sistemului national de perdele forestiere de protectie". Noul guvern mai vrea si "crearea unui concept modern de dezvoltare a satului romanesc, care sa fie implementat prin noul PNDR 2014-2020".
Reanalizarea strategiei de privatizare CFR Marfa si metrou Sos.Alexandriei-Voluntari
Guvernul USL isi propune "reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfa dupa aplicarea testului investitorului privat si a testului vanzatorului privat in economia de piata" si lansarea licitatiei pentru realizarea liniei de metrou Sos.Alexandriei-Voluntari. De asemenea, guvernul mai vrea "finalizarea lucrarilor de reabilitare a liniilor de cale ferata pe Coridorul IV Pan-European: linia CF Bucuresti-Constanta, sectiunile Bucuresti-Baneasa, Baneasa-Fetesti si Fetesti-Constanta si a lucrarilor de modernizare a instalatiilor de centralizare electrodinamica din 11 statii CF (prin dotare cu sisteme de centralizare electronica SEL ALCATEL); inceperea lucrarilor pe Coridorul IV Pan-European feroviar: tronsonul Coslariu-Sighisoara, sectiunea 2, si Simeria-Coslariu, sectiunea 3. Cabinetul mai are in program pregatirea si lansarea proiectelor de reabilitare a garilor feroviare cu finantare europeana: Satu Mare, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Targu Mures, Targu-Jiu; pregatirea si lansarea proiectelor pentru realizarea Centurii feroviare a Municipiului Bucuresti; valorificarea activelor auxiliare neutilizate prin identificarea unor solutii alternative de exploatare a acestor active, in beneficiul cailor ferate; regandirea modului de alocare a subventiilor pentru sustinerea transportului feroviar de calatori pentru a elimina competitia neloiala cu transportul rutier. Guvernul Ponta vrea sa lanseze si licitatiile pentru doua linii de metrou: Sos. Alexandriei – Rahova – Piata Unirii – Mosilor – Obor – Colentina –Voluntari si Laminorului – Gara Progresul, tronson Gara de Nord – Gara Progresul.
Reanalizarea programelor de inzestrare a Armatei
Programul de guvernare al Cabinetului Ponta doreste, la capitolul "Aparare", reanalizarea programelor de inzestrare in raport cu capacitatea financiara, precum si eficientizarea administrarii patrimoniului ministerului, inclusiv a valorificarii bunurilor materiale si infrastructurii excedentare.
Codul de procedura civila sa intre in vigoare la 1 septembrie 2012
Se vrea de asemenea intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a celui de procedura penala in primul semestru al lui 2013, dar si gasirea de solutii optime privind dreptul de proprietate.
Depolitizarea administratiei. Doar ministrii, secretarii de stat sa fie numiti politic
Proiect-pilot de salarizare in functie de performanta a personalului sanitar
Instituirea unui moratoriu in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului.
In cazul Rosia Montana, Guvernul va reanaliza in mod transparent situatia