O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Draftul initial a fost construit pe o crestere economica de 4% in 2012, ceea ce corespunde unui PIB nominal de 590 de miliarde lei, potrivit calculelor Comisiei Nationale de Prognoza. In consecinta, deficitul bugetar proiectat initial pentru anul viitor s-ar ridica la 17,7 miliarde lei, in scadere cu 6,3 miliarde lei fata de nivelul programat pentru acest an.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romaniei ii va fi foarte greu sa sustina financiar un deficit bugetar de 3% din cauza dobanzilor foarte mari care se percep la finantare.

"Toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru si cu Ministerul de Finante ne arata ca, datorita conditiilor de crestere a costului finantarii, practic ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, datorita dobanzilor foarte mari care se percep acum la credite si datorita lipsei banilor", a afirmat seful statului.

Basescu ataca liderii UE: “Desi am luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu, suntem in dificultate datorita unor state din zona euro”

Basescu a facut aceste declaratii inainte de plecarea spre Bruxelles, unde participa, duminica, la reuniunea Consiliului European de toamna.

Sefii de stat si de guvern din UE vor avea discutii cruciale in urmatoarele zile la Bruxelles, la doua summit-uri convocate duminica si miercuri, unde trebuie sa stabileasca un plan clar, decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care ameninta zona euro si sistemul financiar global.