Vicepremierul Florin Georgescu, reponsabil de portofoliul Finantelor, a afirmat ca solutia "inteleapta" pentru greci ar fi alegerea euro, deoarece "este mai putin costisitoare si mai putin dureroasa", scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Sper ca Grecia va ramane in zona euro. Romania si toate statele din regiune au fost deja afectate. Sper ca nu vor fi afectate si mai rau in viitor", a declarat premierul Victor Ponta.

Alegerile care au avut loc pe 6 mai in Grecia nu au rezultat in formarea unei coalitii de gvuernare, partidele care s-au angajat sa sustina masurile de austeritate convenite cu UE si FMI nereusind sa formeze majoritatea parlamentara.

Statul elen a convocat o noua runda de alegeri pentru 17 iunie, sfarsitul saptamanii viitoare, iar pozitia solida obtinuta la scrutinul din 6 mai de formatiunile care resping programul convenit cu institutiile internationale a adus in prim plan posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro. Oficialii si politicienii europeni au inceput sa vorbeasca deschis despre acest scenariu.

Statele din sud-estul Europei, precum Romania, incearca sa asigure stabilitatea economica, amenintata de eventuala revarsare a problemelor Greciei prin legaturile bancare si comerciale cu regiunea.

"Sunt sigur ca societatea elena ca intreg si politicienii ei vor fi destul de intelepti incat sa-si dea seama ca ajustarea in interiorul zonei euro este mai putin costisitoare si mai putin dureroasa pe termen lung decat o ajustare in afara zonei si navigarea pe cont propriu intr-o lume globalizata", a explicat Georgescu.

In privinta relatiei cu FMI si UE, Ponta a afirmat ca Guvernul ar putea continua sa solicite asistenta tehnica de la cele doua institutii dupa incheierea acordului de tip preventiv, in martie 2013, fara a angaja noi imprumuturi si in functie de rezultatul alegerilor din toamna.

"Cred ca nu ar fi rau sa continuam sa avem un aranjament de precautie cu institutiile financiare internationale. L-am putea folosi drept o adeverinta de sanatate, pe care am prezenta-o pietelor pentru a obtine finantare", a aratat premierul.

Georgescu a mai precizat ca economia Romaniei va fi sprijinita in continuare de consum, care ar trebui sa creasca cu 1,8% in urma majorarii salariilor bugetarilor si restituirii contributiilor sociale catre pensionari.

Bugetul de anul viitor se va baza pe o tinta de deficit bugetar de aproximativ 2,2% din PIB, conform standardelor europene de contabilitate, a mai spus Georgescu, adaugand ca un obiectiv paralel al Guvernului este mentinerea datoriei publice sub nivelul de 34% din PIB in perioada 2013-2015.