"Criza a afectat pe toata lumea. Si eu platesc taxe mai mari, mi s-a redus salariul, dar sunt alti oameni care sufera mai mult. Am taiat din cheltuieli, ne-am schimbat masinile. Eu conduceam un Audi inainte, acum merg cu un golf. Sper sa nu fiu nevoit sa-mi iau un cal data viitoare. Toata lumea a fost afectata, dar potentialul este inca aici. In ciuda problemelor, in ultimii doi ani au fost depuse eforturi enorme pentru reducerea deficitului (bugetar - n.r.), au fost realizate ajustari importante in acest sens. Singurul lucru care ramane de facut acum este sa reorganizam sistemul fiscal. Exista inca evaziune fiscala, sunt foarte multe persoane in Grecia care nu platesc taxe", a spus Stournaras.

Ministrul interimar spune ca in niciun caz Grecia nu va iesi din zona euro, iar obiectivul principal este acum alegerea unui nou guvern si continuarea reformelor structurale.

"Iesirea Greciei din zona euro va fi ca o bomba atomica pentru intreaga Europa. Nu se pune problema iesirii. Criza din Grecia este mult, mult mai adanca decat se credea anterior, acest lucru a afectat veniturile din taxe, coeziunea sociala. Trebuie sa avem o ajustare, dar bineinteles in contextul unei bune credinte si luand in considerare potentialul celorlalte tari sa continue sa finanteze Grecia", a adaugat Stournaras.

In opinia sa, iesirea Greciei din zona euro ar afecta in primul rand Europa de Sud, insa apoi efectele s-ar extinde la scara intregului continent.

"Sudul Europei va fi candidat la parasirea zonei euro, daca Grecia va iesi din euro, dar nu se va intampla acest lucru. De asemenea, trebuie sa intelegem ca problema zonei euro acum nu este doar Grecia, sunt probleme cu bancile din Spania. Este momentul oportun acum pentru decizii importante in zona euro, la fel ca cele din 1992, cand lira engleza si lira italiana au fost scoase din mecanismul de schimb valutar. La acea vreme lideri importanti, precum Mitterrand si Kohl, au decis sa abandoneze abordarea de tip piecemeal (pe bucati) si sa faca un prim pas important, respectiv uniunea monetara si o banca centrala", a continuat reprezentantul Guvernului grec.

Stournaras considera ca Europa are nevoie acum de o uniune fiscala, ceea ce ar insemna eurobonduri, politici bancare comune, politici de supraveghere comune, precum si masuri de protejare a depozitelor in intreaga Europa.

"Aceasta este in opinia mea singura cale pentru ca euro sa supravietuiasca. Urmatorul pas pentru Grecia este sa avem un guvern si sa incepem reformele structurale si de ajustare, altfel costul pentru oamenii saraci va fi imens", a adaugat ministrul elen al Dezvoltarii.

Stournaras afirma fara urma de indoiala ca si dupa alegerile din 17 iunie va primi salariul tot in euro.

"Vad tot felul de comentarii ale altor tari, care mi se par prostesti. Ei nu inteleg ca daca Grecia paraseste euro va fi un dezastru atat pentru Grecia, dar acesta va contamina si alte state din sudul Europei, deci nici nu se pune problema. Costul pentru Grecia va fi imens, dar de asemenea, costurile pentru alte state va fi foarte mare. De aceea eu cred in ratiune si intr-o situatie win-win. Germania de asemenea va pierde mult daca noi iesim din euro pentru ca moneda din Germania, oricare ar fi ea, sa zicem euro, fara sudul Europei se va aprecia, ceea ce va omori exporturile. Asadar nu este in interesul nimanui o astfel de situatie", a explicat Stournaras.

Tensiunile din Grecia au afectat, asa cum era de asteptat, atat investitiile straine cat si turismul, ceea ce se reflecta in evolutia PIB-ului din acest an. Ministrul a completat ca nu are o evidenta a companiilor straine care au parasit Grecia, in afara companiei de asigurare a creditelor comerciale Euler Hermes, care a anuntat recent ca va opri temporar afacerile din Grecia. In ceea ce priveste turistii germani, care si-au anulat vacantele in Grecia, el spune ca acestia se vor intoarce.

"Nu trebuie sa le fie frica de Grecia, am multi prieteni germani. Bineinteles ca exista populism in Germania, dar si in Grecia. Nu conteaza cine a inceput, problema este ca oamenii rezonabili, rationali, trebuie sa opreasca discutiile despre aceste prostii, in ambele state. Lucram in acest sens. Exista presa rea si in Germania si in Grecia", a conchis Stournaras.