Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost reconfirmat la nivelul "B".

S&P considera ca in urma rezultatului neconcludent al alegerilor parlamentare din Grecia exista o probabilitate de de 1 la 3 ca statul elen sa iasa din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Perspectiva negativa a ratingului pe termen lung al OTE reflecta posibilitatea unor noi retrogradari in urmatoarele doua trimestre, daca profilul lichiditatilor companiei se va inrautati, daca riscul de retragere a Greciei din zona euro va creste in continuare, sau daca asteptarile S&P ca OTE sa beneficieze de sprijin din partea celui mai mare actionar, Deutsche Telekom, care detine 40% din titluri, se vor reduce.

Retrogradarea reflecta in primul rand inrautatirea continua a conditiilor macroeconomice de pe piata elena, riscul unui default al statului elen sau al iesirii Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor parlamentare din luna mai.

Decizia arata si opinia S&P privind continuarea recesiunii din Grecia, cresterea ratei somajului, scaderea cheltuielilor de consum si posibile probleme de plata a facturilor de catre companii si populatie.

In plus, riscul de tara ridicat si problemele din sectorul bancar vor continua sa afecteze capacitatea de refinantare sau de plata de catre OTE a unor datorii de 1,2 miliarde de euro care vor ajunge la maturitate in august 2013.

OTE opereaza in Grecia 3,3 milioane de linii de telefonie fixa, 1,2 milioane de conexiuni fixe broadband si are circa 7,8 milioane de clienti pentru servicii mobile.

OTE controleaza in Romania Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.