Vesti bune de la BERD. Banca a ridicat prognoza de crestere economica a Romaniei, in 2012, de la 0,8% la 1,2%
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a modificat in sens pozitiv prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusa fata de cea inaintata de FMI si Guvern, de 1,5%.
"Pana recent, economia Romaniei se indrepta spre o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Totusi, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de incetinire asupra exporturilor Romaniei, iar in continuare, pentru urmatoarele luni, este probabila o evolutie negativa. Criza din zona euro afecteaza Romania in principal prin relatiile bancare transfrontaliere", se spune intr-un raport prezentat de BERD, citat de Mediafax.
Institutia a inaintat in ianuarie o prognoza de plus 0,8% pentru cresterea economica a Romaniei in acest an, redusa atunci de la cifra de 1,1% prezentata in octombrie. In vara anului trecut, banca anticipa o crestere de 3,8% a PIB-ului Romaniei in 2012.
Cea mai mare parte din sistemul bancar romanesc este controlata de institutii financiare europene, cei mai mari jucatori fiind dupa activele cumulate bancile din Austria, Grecia si Franta. Totodata, zona euro este cea mai importanta piata de desfacere pentru exporturile Romaniei.
Economia zonei euro a evitat la limita in primul trimestru al acestui an intrarea in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani. PIB-ul uniunii monetare a stagnat in primele trei luni, dupa scadere in ultimul trimestru al anului trecut.
Economia Romaniei a intrat insa in recesiune in primul trimestru, cand a inregistrat o corectie de 0,1%, precedata de o scadere de 0,2% in ultimele trei luni din 2011.
Comisia Europeana (CE) a modificat estimarea de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,6% la 1,4%, potrivit prognozei economice de primavara prezentata saptamana trecuta. FMI si Guvernul estimeaza o crestere de 1,5% a PIB-ului Romaniei in 2012.
Pentru 2013, BERD anticipeaza o cerstere economica de 2,6% in Romania, mai modesta fata de cifra propusa de CE, de 2,9%.
Pe acelasi subiect: