Imediat, actiunile Suzuki au urcat cu aproape 5%, in conditiile in care indicele general al bursei japoneze a inregistrat un avans de 1,43%. 

Suzuki a cumparat aproape 120 milioane de actiuni, la pretul de 3.842,50 yeni pe titlu, incheind parteneriatul format in 2009, in urma caruia VW a devenit cel mai mare actionar al producatorului auto nipon.

Pactul includea cooperarea in domeniul tehnologic si expansiunea pe pietele emergente. Cei doi constructori auto au promis ca vor lucra impreuna in tehnologii precum automobilele hibride si vehiculele electrice.

Intre timp insa, relatiile dintre cei doi parteneri s-au racit, in conditiile in care compania nipona a acuzat VW ca incearca sa preia controlul asupra sa, iar grupul german a criticat faptul ca Suzuki a decis sa cumpere motoare diesel de la Fiat. 

Volkswagen, cel mai mare producator auto european, a cumparat aproape 20% din actiunile Suzuki in ianuarie 2010, pentru 1,7 miliarde euro (1,9 miliarde dolari), iar pe baza cotatiei actiunilor inregistrate pe 31 august, cand s-a anuntat ca Suzuki vrea sa rascumpere actiunile, acest pachet valora 3,8 miliarde de dolari.

Ambele companii au salutat clarificarea adusa de decizia Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Internationala de Comert, care a sustinut cererea Suzuki privind incheierea parteneriatului.

Imediat dupa anuntarea deciziei, actiunile Suzuki au inregistrat luni o crestere de 4,6% pana la 4.340,5 yeni, in conditiile in care indicele general al bursei japoneze a inregistrat un declin de 1,2%. 

La randul sau, Volkswagen a informat ca nu poate estima care va fi impactul deciziei pana cand nu va finaliza vanzarea actiunilor Suzuki, dar ca a contactat o banca de investitii pentru a se consulta cu privire la pasii ce trebuie urmati.