Problema rovinietei, judecata la Curtea Constitutionala. Cum a ajuns un sofer sa plateasca amenzi de 100.000 de lei VIDEO
Problema rovinietei ajunge la Curtea Constitutionala. Avocatul Poporului sesizeaza institutia, convins ca statul comite un abuz cand ii obliga pe soferii prinsi ca n-au achitat taxa de drum sa plateasca de fiecare data contravaloarea ei pe un an.
De vina este Compania de Drumuri, care trimite sanctiunile si cu 6 luni intarziere, timp in care care automobilistii surprinsi de camerele de supraveghere aduna sute de amenzi. Iar situatia va fi si mai grava, pentru ca sistemul de camere se va extinde in tara, cu tot cu erori.
Un record nedorit il detine Adrian Mihailoni: fara sa stie, a trecut cu masinile pe sub camera de supraveghere de 5 ori pe zi. "Va depasi suma totala de 100.000 de lei, cu mult mai mult decat valoreaza masinile in sine", explica Adrian Mihailoni.
De la prima contraventie au trecut aproape 6 luni, asa ca s-au adunat sute de sanctiuni. Este un abuz din partea autoritatilor, crede Avocatul Poporului.
Intarzierea de 6 luni nu-i permite cetateanului nici sa mai conteste procesul verbal. Iar abuzurile nu se opresc aici. Cetateanul mai trebuie sa plateasca si o despagubire, care de regula este valoarea rovinietei pe un an.
In aceste conditii, Curtea Constitutionala ne va spune cine are dreptate. Din pacate, decizia nu va fi una retroactiva si nu se va aplica si celor care au platit deja amenzile. Intre timp, CNADNR intentioneaza sa investeasca 9 milioane de euro intr-un sistem de plata a rovinietei prin SMS. Si are de gand sa extinda supravegherea prin camere a traficului de la 50 la suta la 80 la suta.
Pe acelasi subiect: