De vina sunt pozele celorlalti un milion de soferi, prinsi fara taxa de drum platita. Avalansa de contraventii a ajuns sa blocheze activitatea la Compania de Drumuri. 

Statul vrea sa angajeze acum, cu milioane de euro, o firma specializata de curierat si o armata de avocati, care sa adune banii pentru buget.

Desi mesajul este clar, "Nu plecati la drum pe drumurile nationale sau autostrazi fara rovinieta valabila", aflati ca o treime dintre soferi inca merg la risc.

De cateva luni, zeci de camere fixe si mobile impanzesc drumurile nationale si au centralizat deja peste doua milioane de fotografii ale unor vehicule. Dupa trierea celor care circula legal, s-au adunat undeva spre un milion de contraventii. Cea mai ieftina amenda incepe la 250 de lei, plus 28 de euro despagubirea catre drumari. La camioane, amenda ajunge la peste 1.000.

CNADNR este coplesita de numarul urias de amenzi pe care trebuie sa le imprime, sa le puna in plicuri si sa le trimita acasa, asa ca a inceput sa caute firme care sa presteze aceasta munca. Costul estimat este de o cincime din valoarea amenzii, adica peste cinci milioane de euro pe an. Ramane de vazut cat vor costa recuperatorii, pentru ca sumele care trebuie stranse de la amendati depasesc 30 de milioane de euro.


Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va organiza o licitatie pentru servicii de imprimare si expediere a proceselor verbale de contraventie pentru soferii depistati fara rovinieta.

Valoarea estimativa a contractului este de 95 milioane lei, fara TVA.

Astfel, CNADNR va incheia un acord cadru pe o perioada de patru ani, iar ulterior va atribui contracte subsecvente, finantarea fiind asigurata de la bugetul de stat.

Firma castigatoare va prelua datele de identificare ale contravenientului, date transmise de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Politiei, va imprima procesele verbale si le va expedia destinatarului cu confirmare de primire, prin servicii postale proprii sau subcontractate si va prelucra confirmarile de primire si retururile.

Confirmarile de primire vor fi scanate si stocate in ziua efectuarii livrarii intr-o baza de date, care va putea fi accesata oricand de CNADNR printr-o retea securizata, se arata intr-un raspuns al Companiei de Drumuri la solicitarea Mediafax.

Retururile vor fi pastrate atat in original, cat si in format digital, cu motivul clar al imposibiltatii livrarii.

Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare a fost stabilita la 4 aprilie.

Compania de Drumuri a introdus la 1 octombrie anul trecut rovinieta electronica, iar soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite despagubiri in functie de tipul vehiculului, intre 28 si 1.210 euro, si amenzi intre 250 si 4.500 lei!