Pregatiti-va sa primiti amenzi chiar daca aveti rovinieta
Odata cu introducerea rovinietei electronice, incepand cu 1 octombrie, apar noi problemele pentru soferi. Si asta cu toate ca circula legal si cu plata la zi a rovinietei. Ar putea fi pusi in situatia de a face drumuri pe la administratia financiara pentru a dovedi ca circula legal.
Pe scurt, daca aveti deja rovinieta sub forma de autocolant, inca valabila, si veti trece prin dreptul camerelor de supraveghere instalate sa verifice noile roviniete electronice, puteti avea surpriza sa va treziti cu o amenda acasa, potrivit ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.
Soferii care detin rovinieta sub forma de autocolant nu sunt detectaţi de camere, insa in cazul unei amenzi, trebuie sa faca dovada platii rovinietei de tip vechi cu chitanta, a adaugat ea.
Cu alte cuvinte, asa cum ne-am obisnuit deja in Romania, autoritatile ne pun degeaba pe drumuri si ne consuma timpul si nervii cu toate ca actele si taxele noastre sunt in regula.
Cel putin acest lucru reiese din declaratiile ministrului Transporturilor si Infrastructurii.
Pentru a clarifica lucrurile, i-am contactat si pe oficialii de la Compania Naţionala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care au contrazis afirmatiile sefului de minister.
Reprezentantii CNADR spun ca asemenea situatii nu ar fi posibile deoarece exista o baza de date si cu rovinietele de tip vechi. In momentul in care camerele de filmat inregistreaza numarul masinilor care trec prin dreptul lor, acestea sunt verificate in ambele baze de date, atat cu roviniete de tip vechi cat si in cea cu roviniete electronice.
Este greu sa tragi o concluzie din aceste doua pozitii contradictorii. Vom vedea in perioada urmatoare cum functioneaza acest sistem, dar din experienta de romani in Romania, avem mari rezerve ca nu ne va face viata mai complicata.
CNADNR a introdus de vineri, 1 octombrie, rovinieta electronica, urmand ca soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite despagubiri in functie de tipul vehiculului, intre 28 si 1.210 euro, si amenzi intre 250 si 4.500 lei.
Tot de la 1 octombrie CNADNR a introdus si rovinieta valabila trei luni, aplicata la toate categoriile de vehicule.
Tarifele rovinietei raman neschimbate, iar cele achizitionate deja isi mentin valabilitatea pana la data expirarii.
Astfel, pentru autoturisme valoarea despagubirii este de 28 de euro, 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa intre 7,5 şi 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe si 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe.
Amenzile vor fi intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si poate merge pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe.
Pe acelasi subiect: