Decizia vine la mai puțin de o lună de la lansarea unui program asemănător în Germania și face parte dintr-un plan mai amplu al producătorului german de a elimina mașinile diesel.

Subvențiile acordate de Volkswagen vin la presiunea autorităților din Germania, care au cerut producătorilor auto să ia măsuri pentru a reduce poluarea in Europa.

Marea Britanie și Franța au stabilit deja o limită în timp până la care să elimine mașinile pe benzină și motorină, în timp ce mai multe orașe din Germania iau în considerare interzicerea mașinilor diesel.

Proprietarii britanici de mașini diesel care vor un Volkswagen nou pot primi 1.800 de lire (2.000 euro), pe un model compact, 4.000 de lire (4.350 euro), pentru un Golf și 6.000 de lire (6.500 de euro), pentru un minivan.

Subvenția pe care o poate primi un britanc ar putea ajunge la 10.000 de lire sterline, dacă sumele primite de la Volkswagen sunt combinate cu granturile guvernamentale oferite pentru achiziționarea unei mașini electrice.

La programul lansat de Volkswagen participă și brandurile sale Audi, Skoda și SEAT.

Toyota a anunțat un plan similar săptămâna trecută, producătorul japonez oferind 4.000 de lire sterline pentru vehiculele sale.

Mașinile cu motoare diesel sunt sub lupa autorităților de doi ani, de la declanșarea scandalului fără precedent de la Volkswagen, privind manipularea emisiilor poluante. Producătorul german folosise softuri care manipulau emisiile pe mai mult de 11 milioane de mașini vândute în Europa și SUA.

În consecință, VW, BMW, Daimler și Opel s-au oferit să actualizeze gratis softurile pentru reducerea emisiilor la mașinile noi și să propună diferite discounturi pentru scoaterea din circulașie a mașinilor mai vechi de 10 ani.

“În doar câteva zile, în Europa s-a observat un val de inițiative pentru eliminarea mașinilor diesel și încurajarea achiziționarii celor electrice. Până acum, astfel de acțiuni se observă mai ales în Germania, dar probabil că vor veni din urmă și producătorii din alte țări”, arată o analiză Evercore ISI.

Analiștii se așteaptă ca astfel de măsuri să crească semnificativ vânzările de mașini în următoarele luni, în condițiile în care consumatorii se vor grăbi să prindă discounturile propuse.