Această recunoaştere, făcută într-un interviu acordat revistei Super Illu, a urmat presiunilor în creştere din această vară exercitate asupra producătorilor de automobile care au ascuns nivelul real al emisiilor vehiculelor diesel.

Nu doresc să dau un an anume”, a spus Merkel, adăugând însă că planurile Marii Britanii şi Franţei de eliminare a automobilelor cu combustie internă până în 2040 ”sunt abordarea corectă”, scrie News.ro.

Soarta sectorului auto, cel mai mare exportator german şi care asigură aproximativ 800.000 de locuri de muncă, a devenit un subiect fierbinte înainte de alegerile din 24 septembrie, în care Merkel vrea să obţină al patrulea mandat al său.

Politicienii acuză directorii din sectorul auto să nu au găsit o reacţie adecvată la scandalul emisiilor.

La un summit al politicienilor cu producătorii auto din această luna s-a convenit modificarea softurilor motoarelor a 5,3 milioane de automobile diesel, pentru reducerea poluării şi refacerea reputaţiei industriei, afectată de recunoaşterea de către Volkswagen, acum doi ani, că a manipulat testele de poluare.

Merkel a afirmat în interviu că industria auto trebuie să recâştige încrederea, inclusiv prin bonusuri şi actualizări ale softurilor. Consumatorii au fost înşelaţi şi trebuie să livreze performanţele promise pentru emisiile auto, a spus cancelarul.

În incercarea de a limita emisiile poluante, Volkswagen a anunțat deja că oferă clienților săi din Germania discounturi de până la 10.000 de euro, dacă aceștia sunt de acord să renunțe la mașina lor diesel veche, pentru a cumpăra una nouă.

Volkswagen oferă de asemenea și stimulente cuprinse între 1.000 și 2.380 de euro pentru cei care vor să cumpere mașini hibrid sau electrice. Oferta va fi valabilă până la finalul anului. Producătorul auto a anunțat că, prin această serie de stimulente, vrea să “contribuie la îmbunătățirea calității aerului din orașe.”

Și celelalte branduri din grup, inclusiv Porsche, Audi, Skoda și Seat, vor veni cu propriile stimulente, pentru încurajarea achiziției de mașini electrice. Un purtător de cuvânt al producătorului german a declarat pentru BBC că oferta ar putea fi extinsă și in Marea Britanie.

În Marea Britanie, Guvernul May urmează să anunţe o interdicţie pentru achiziţionarea de noi maşini diesel şi pe benzină după 2040, într-o încercare de a combate poluarea aerului din Marea Britanie. Această măsură a venit la aproape trei săptămâni după ce Franţa a anunţat că va opri vânzarea de maşini diesel şi pe benzină până în 2040, transmite BBC.