Piech, in varsta de 78 de ani, demisioneaza imediat din toate functiile detinute la VW, iar fosta sa sotie, Ursula, a decis la randul ei sa plece din consiliul de administratie al grupului, se arata intr-un comunicat al VW. Mandatul de presedinte al lui Piech urma sa se incheie in aprilie 2017, potrivit Mediafax.

"Membrii conducerii au constatat in unanimitate ca in baza a ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani increderea reciproca necesara pentru o colaborare de succes nu mai exista", potrivit comunicatului.

Consiliul de conducere al board-ului VW a anuntat in 17 aprilie ca Winterkorn este cel mai potrivit pentru postul de director general al grupului. Anuntul a fost determinat de un interviu acordat revistei Der Spiegel din 10 aprilie de presedintele Piech, in care acesta a exprimat indoieli legate deWinterkorn.

Winterkorn, sub conducerea caruia VW a obtinut profituri record si concureaza Toyota Motor pentru pozitia de cel mai mare producator auto la nivel mondial, a participat la sedinta consiliului din 16 aprilie, pentru a-si apara functia.

Board-ul urmeaza sa se reuneasca intr-o sedinta ordinara cu o zi inainte de adunarea anuala a actionarilor din data de 5 mai. O decizie referitoare la mandatul lui Winterkorn este improbabila inainte de inceputul anului 2016. In Germania, contractele directorilor de rang inalt sunt prelungite, de regula, in ultimul an de mandat.

Clanurile Porsche-Piech controleaza 50,7% din drepturile de vot in cadrul grupului Volkswagen, prin intermediul companiei holding Porsche SE.

Landul Saxonia Inferioara, unde se afla sediul central al VW, este al doilea mare actionar al grupului, cu o participatie de 20%, urmat de emiratul Qatar, cu 17%.

Huber, care este presedinte adjunct, va prelua responsabilitatile lui Piech, de presedinte al consiliului de supraveghere, pana la desemnarea unui succesor.