Acordarea unei astfel de subventii, sub forma de ecotichet, este prevazuta in Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

"In vederea stimularii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet. Ecotichetul are o valoare nominala de 12.000 lei si se suporta din bugetul Fondului pentru mediu", se prevede in actul normativ citat de Mediafax.

In 2013, AFM a derulat o sesiune de finantare in cadrul careia au fost alocate 100 de ecotichete pentru achizitia de automobile electrice. Singurul solicitant care a beneficiat de reducerea de 12.000 de lei la cumpararea unei masini de acest tip a fost municipiul Moinesti, judetul Bacau. In 2014 nu a mai fost derulata vreo sesiune de finantare.

Pentru anul acesta, AFM a propus modificarea OUG 9/2013 in sensul majorarii valorii ecotichetului la 20.000 de lei. In cadrul noii sesiuni de finantare, ar urma sa fie alocate tot 100 de tichete.

Presedintele AFM Adrian Gearap a declarat ca ar dori ca sesiunea de finantare sa fie deschisa cat mai repede, pentru a da posibilitatea cumularii ecotichetului cu un tichet Rabla. Programul Rabla pentru persoane fizice, in cadrul caruia cei care au o masina mai veche de opt ani pe care o duc la casat primesc un tichet de 6.500 de lei pentru a-si cumpara o masina noua, a inceput luni, fiind alocate 20.000 de tichete.

Presedintele AFM mai doreste ca institutia sa lanseze in acest an un nou proiect vizand finantarea de prize pentru masinile electrice.

Tintele acestor programe sunt dublarea numarului de masini electrice din Romania (in prezent aproximativ 100) si respectiv amplasarea a 10.000 de prize pentru alimentarea lor, in prezent fiind sub 50 in toata tara, au mai spus Gearap si ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu.