Masina pentru care statul iti da bani ca sa ti-o cumperi. Avantaj: “un plin” pentru 100 km costa cat o cartela la metrou. Dezavantaj: se descarca precum telefonul
Daca vreti sa nu mai risipiti banii pe benzina si sa poluati mai putin planeta, autoritatile va sustin sa va cumparati o masina electrica.
Ministerul Mediului va da peste 6.000 de euro. Dar trebuie sa luati in calcul si dezavantajele: in tara noastra lipsesc prizele pentru aceste masini, iar bateria nu tine foarte mult. In 2 ani, autoritatile promit sa construiasca o retea de zece mii de prize.
Marele avantaj al masinii electrice il reprezinta consumul. 100 de kilometri costa cat o cartela de 2 calatorii la metrou, in timp ce la un automobil pe benzina dati de 8 ori mai mult.
100 km - 13 kw/h - 5 lei.
100 km - 7 litri benzina - 40 lei.
Deocamdata exista o problema: autonomia. O masina electrica poate fi comparata cu un telefon mobil. Trebuie sa fii mereu atent la baterie, altfel pot sa ramai in drum. Din fericire, insa, masina este suficient de desteapta, iar calculatorul de bord arata mereu cati kilometri mai ai de parcurs.
De aceea, multi opteaza pentru masinile electrice hibrid. "Astazi am facut 25 km si mai am o autonomie de 50 de km. Se termina bateria si tu ai un motor pe benzina", a spus Mircea Mester, proprietarul unei masini hibrid.
O masina suta la suta electrica are o autonomie de 200 de kilometri, iar cele mai scumpe ajung la 500 de km. "Te avertizeaza. Nu pot sa ajung acolo cu un singur plin de curent", explica Alex Seremet, reprezentantul unui producator auto.
"Exista acest stres si tocmai acest program de statii de incarcare publice este binevenit", a spus Alexandru Vescu, reprezentantul unui alt producator auto.
Este vorba de un proiect prin care Ministerul Mediului promite sa monteze in doi ani zece mii de prize electrice in Bucuresti si alte orase mari.
"Astfel sa negocieze si cu alte institutii care ar fi interesate, gen supermarketuri sau unde exista aglomerari mari", spune Gratiela Gavrilescu, Ministrul Mediului.
O baterie auto se poate incarca rapid in jumatate de ora la o priza speciala. La una normala, in 8 ore. Dar pentru ca masinile electrice sunt inca scumpe, de la 30 la 50 de mii de euro, Fondul de Mediu le da celor interesati un ecotichet de 6.500 de euro.
"In Romania sunt 100 de masini electrice, speram sa dublam numarul anul acesta", spune Adrian Gearap, presedintele AFM.
Ecotichetele vor putea fi gasite pana la sfarsitul lunii mai la dealerii care vand masini electrice.
Mai multe despre:
#masini electrice#subventii
Pe acelasi subiect: