Initial, italienii cu avere estimata la peste 40 milioane de euro au venit in Romania sa inceapa o afacere in domeniul energiei, dar s-au lovit de legislatia dificila si s-au hotarat sa investeasca in agricultura. La conducerea fermei au pus un roman pe care l-au cunoscut la ei in tara.

"Experienta din italia mi-a dat cu totul alta lumina asupra afacerilor, asupra organizarii firmei, chiar daca am avut o firma. Care era diferenta? Rigoare, disciplina, increderea in oameni", spune Mariana Cernodolea, director economic.

Italienii au angajat tineri, abia iesiti de pe bancile facultatii. Florin este unul dintre ei. La 26 de ani era numit director tehnic "Am implementat un proiect de silozuri de patru milioane de euro. Cheia succesului este sa fii devotat, sa fii bine organizat in ceea ce faci", afirma Florin Saulea, director tehnic.
 
Ferma ecologica a italienilor se intinde pe 13.000 de hectare si functioneaza dupa reguli stricte. In primul rand, nu se lucreaza cu zilieri, un lucru neobisnuit pentru agricultura romaneasca. Sunt 150 de angajati permanenti, cu salarii intre 1.600 de lei si 3.500 de lei. Muncitorii primesc trei mese de pe zi. Ingredientele - legume, carne, lapte, oua - toate provin de la ferma proprie.

Din respect pentru animale, la cererea unuia dintre italieni, porcilor li s-a facut o piscina. "A fost idea domnului Joseph, care a spus ca numai beton, unde sa se scalde porcii, porcul ala original trebuie sa stea in mal", explica seful fermei.
 
Angajatii au primit conditii ca in Italia, dar li s-a cerut sa si munceasca dupa regulile de acolo. "Cand avem incertitudini ca persoana ar fi sub influenta alcoolului, trrimitem pe cineva, ii face un alcooltest, se intocmeste un referat", adauga seful fermei. Orice greseala se sanctioneaza. Angajatii cu loc de fumat, pentru ca in caz contrar primesc amenda de 100 de lei, daca arunca mucuri de tigari.
 
In camp, totul este mecanizat. Iar sistemul de irigatii a fost refacut cu 1,6 milioane de euro. Rezultatele s-au vazut imediat: culturile de grau, orz, rapita si floarea soarelui arata ca la carte. Vorbim despre cultura ecologica, pentru ca suntem in biosfera Delta Dunarii. Pentru ca nu au voie sa foloseasca substante chimice, italienii au adus chiar si stupi care sa ajute la polenizarea culturii de floarea soarelui.

Cei trei frati italieni, care se numara printre cei mai importanti investitori straini din tara noastra, au prins curaj si dupa ce au pus pe picioare o plantatie de palmieri in Indonezia, se apuca de agricultura si in Etiopia.