Federatia agricola DBV estima saptamna trecuta ca au fost inundate 150.000 de hectare de teren si pierderi de cel putin 300 de milioane de euro, dar urmeaza sa publice noi estimari, modificate in crestere, in timp ce viitura de pe Elba se deplaseaza catre nordul Germaniei, atingand si landul Schleswig-Holstein.

In Bavaria (sudul tarii), inundata saptamana trecuta, apele se retrag si au inceput sa fie evaluate pagubele. Astfel, 30%-60% din culturile de legume au fost distruse in cel mai mare land german ca suprafata, estimeaza Markus Peters, de la Federatia agricola bavareza.

El a adaugat ca in general recolta nu va fi buna in acest an si pentru ca vremea nu a fost favorabila nici inainte de inundatii, cu toate ca nu va fi pierduta in totalitate in niciun sector.

Agricultorii din Bavaria spera totusi ca o parte din culturile de cereale sa fie salvate. Datorita ploilor din luna mai, culturile sunt inca verzi, astfel ca, daca nu vor incepe sa putrezeasca, vor putea fi recoltate, cu conditia sa vina in sfarsit vara, a spus Peters.

Tabloul general este mai sumbru in Saxonia, in estul tarii, apele Elbei inundand 30.000 de hectare de pasuni si 45.000 de hectare de culturi, astfel ca "nu se mai poate salva nimic", a declarat Andreas Jahnel, de la Federatia agricola saxona.

"In Saxonia putem uita de recolta pe 2013. Totusi si plantele putrezite vor fi recoltate. Cu putin noroc, acestea vor fi folosite pentru instalatiile de biogaz", a spus Jahnel.

Germania este al doilea mare producator de cereale din Europa dupa Franta si este cel mai important producator de cartofi de pe continent.

Inundatiile pun insa in pericol intreaga cultura de cartofi, a explicat presedintele Federatiei industriei de prelucrare a fructelor si legumelor, BOGK, Horst-Peter Karos.

"Vor fi pierderi de productie, nu este improbabil ca in unele zone sa fie dificil sa livram cartofi prajiti, cipsuri si chiftelute de cartofi, foarte populare in Germania", a precizat el.

In general, chiar daca vor aparea blocaje in unele zone, aprovizionarea va fi asigurata peste tot si pentru toate produsele, a spus insa Peters, de la federatia agricola din Bavaria.