Cele mai ieftine terenuri agricole, cu preturi intre 1.500 si 2.000 de euro/hectar, se gasesc in judete precum Dolj, Olt sau Vaslui, in timp ce alte terenuri cum ar fi cele din apropierea Bucurestiului pot ajunge si la 3.000 de euro/hectar, potrivit calculelor ZF care au in vedere anunturile de vanzare postate pe internet, scrie Ziarul Financiar.

Preturile variaza in functie de localizare, dar si de suprafata scoasa la vanzare sau de calitate. Astfel, terenurile sunt mai scumpe daca suprafetele sunt comasate, daca sunt pozitionate in apropierea unui oras mare sau sunt conectate la infrastructura rutiera, de cale ferata sau maritima.

Spre exemplu, in judetul Teleorman un hectar de teren poate fi cumparat cu circa 1.500 de euro in cazul unui lot de pana la zece hectare. In cazul in care lotul de vanzare acopera peste o suta de hectare, pretul poate ajunge si la 4.000-5.000 de euro pe hectar, potrivit datelor din piata.

In acest context, ministrul agriculturii Valeriu Tabara a declarat recent ca fermierii nu trebuie sa isi vanda terenurile la preturi mici "oricui si oricat". Mai mult, Tabara a subliniat ca strainii detin in Romania, prin intermediul firmelor inregistrate local, intre 800.000 si 900.000 de hectare de teren arabil.

Suprafata controlata de firmele cu capital strain acopera 10% din cele 8,3 milioane de hectare de teren arabil de pe piata locala.

Cele mai scumpe terenuri agricole sunt cele de langa Bucuresti

Printre cele mai scumpe terenuri agricole din tara sunt cele din apropierea Capitalei, preturile putand ajunge si la 3.500 de euro pe hectar insa, potrivit calculelor ZF, cei mai multi dintre proprietari vand la preturi de circa 3.000 de euro.

"Am un teren scos la vanzare de sase luni. La inceput am cerut 10.000 de euro pe hectar si acum am coborat pana la 3.000 de euro. In ultima perioada au mai inceput sa apara cumparatori interesati, sunt in discutii cu mai multi potentiali cumparatori", spune Emilian Oancea, care detine 9 hectare de teren la 50 de kilometri de Bucuresti in comuna Daia, judetul Giurgiu.

Citeste si

Tara in care averea medie depaseste jumatate de milion de dolari. Unde traiesc cei mai multi milionari