Din pamant cresc bani. Strainii concesioneaza terenurile tarii, fermierii romani au descoperit statul acasa VIDEO
Mii de oameni au renuntat de buna voie la pamantul mostenit de generatii si l-au dat in arenda celor care stiu sa il lucreze cu cap. Occidentalii confirma ca ei au recolte bune, si pentru ca sunt informati. De pilda, nu le este teama sa isi ia utilaje cu banii bancii.
In Satu Mare, 16 straini au luat in arenda peste 4400 de hectare. Unul dintre ei este Matteo Liuzzi. A inceput cu o palma de pamant iar astazi are cat vezi cu ochii dupa ce a investit 150 de mii de euro. Cei mai multi bani i-a luat prin credit bancar.
Italianul cultiva porumb, soia grau si floarea soarelui. In primavara cheltuieste pe un hectar 2000 de lei dar in toamna iese pe plus. Si daca tot merge si-a mai deschis o firma de seminte si ingrasaminte. Apoi a pus in functiune un sistem de troc cu taranii romani.
''Primeste tot ce ii trebuie sa cultive terenul respective pe urma in toamna noi ii dam certitudinea ca ii preluam produsele", spune Matteo Liuzzi.
Si in Alba, peste 7000 de hectare au fost luate in arenda de niste olandezi. Prefera Transilvania pentru clima si solul roditor. Datorita lor satenii stau acasa iar la momentul recoltei primesc intre 30 si 100 de euro la hectar, plus grane.
''Nu am mai avut putere sa platim, sa mai lucram decat o stat ogor l-am dat lor si ne-au dat si grau si bani", spune Ana Mihaltan, localnica Ohaba.
In acest caz investitorul este tot mai tentat sa ia inca 3.000 de hectare si sa se axeze pe culturile ecologice.