Rosiile cherry castiga teren in Romania. In ultimii cinci ani, cererea a crescut de 10 ori. Sunt de doua ori mai scumpe decat celelalte, iar producatorii nostri nu au pierdut "trenul"
Rosiile cherry castiga teren in fata celorlalte soiuri. Romanii le-au mancat cu branza feta in Grecia sau cu mozzarella in Italia, iar acum le vor tot mai des in farfurie. In ultimii cinci ani, cererea a crescut de zece ori, iar producatorii nostri s-au adaptat. Cultiva rosii cherry pentru ca au o productie bogata, sunt de doua ori mai scumpe decat celelalte si sunt cele mai cautate in restaurante.
Bucatarii prefera rosiile cherry pentru aspectul lor placut, dar si pentru aroma deosebita.
Bucatar: "Sunt foarte utilizate in diete, au 18 calorii/suta de grame. Sunt micute, infrumuseteaza farfuriile prin culoarea lor puternica".
Cel mai des sunt sunt combinate cu branza, sparanghel si fructe. In urma cu cativa ani, romanii erau reticienti tocmai din cauza dimensiunilor mici si a pretului de doua ori mai mare. Acum insa au ajuns sa dea chiar si 150 de lei pentru un kilogram de rosii cherry bio din Olanda.
Si cum cererea este in crestere, productia a crescut de 10 ori in cinci ani.
Tomatele obisnuite se coc doua, maxim trei luni pe an. Din iunie pana in august. Avantajul rosiilor cherry este acela ca pot fi productive sase luni. Anul trecut dintr-o sera s-au vandut 20 de tone de rosii cherry, iar recoltarea lor s-a facut pana in decembrie.
E adevarat insa ca prezinta si dezavantaje. Rosiile cherry nu pot fi vandute la gramada, ci trebuie ambalate in caserole, iar daca fermierii nu se asociaza, nu au suficient cat sa vanda in magazinele noastre.
"Am avut discutii avansate cu niste lanturi de fast food uri. Speram in viitorul apropiat sa incepem sa exportam. Ungaria si Elvetia".
La statiunea de cercetare de la Buzau exista in prezent 80 de tipuri de rosii cherry: "Noi am inceput ameliorarea la rosii cherry in 1996, iar acum cererea a inceput sa creasca mult comparativ cu inceputurile noastre. Provin din specii salbatice care au rezistenta. Sunt mult superioare fata de tomatele cu fructe mari".
Cei mai multi hibrizi sunt adusi din tari precum Israel, Spania, Italia si Olanda. Dar agricultorii prefera soiurile romanesti.