Cele doua sere de la Livada de Bihor se intind pe aproximativ doua hectare de teren si sunt pline cu rosii. Pana acum, producatorul reusea sa vanda primele roade abia la sfarsitul lunii februarie. Anul acesta, insa, a incalzit din timp serele si are deja 10 tone de rosii distribuite in piete.

Producatorul se simte binecuvantat cu apele geotermale din zona si spune ca exploatarea lor nu il costa mult. "Practic din octombrie pana in luna mai putem asigura incalzirea serelor cu aceasta apa geotermala, care este mai ieftina oricum decat celelalte surse clasice de energie. Nici la jumatate de pret nu iese" , spune Francisc Kelemen, directorul firmei producatoare.

De aici, rosiile ajung in piata cu un pret de 8 lei, doar cu un leu in plus fata de cele aduse din Italia.

In localitatea Curtici, din Arad, renumita vara pentru rosiile zemoase, numai doi producatori isi permit sa incalzeasca iarna serele cu carbuni. "Aici e cazanul mare pentru sere, functioneaza pe carbune si e aprins cu lemn. Pun o data la 24 de ore si pana a doua seara functioneaza. Cam 200-250 kg de carbune", precizeaza Petru Balint, agricultor.

Incalzirea serelor il costa pe acest agricultor aradean aproximativ 4.500 de lei pe luna. Si asta in ciuda faptului ca in zona exista un imens zacamint de apa termala. "Presupune cheltuieli foarte mari de foraj si nu avem sistem de canalizare sa evacuam apa, pentru ca ea vine din pamant, ca o arteziana, si trebuie evacuata undeva", explica agricultorul.

Intreg vestul tarii are rezervoare imense de apa termala, care le-ar putea usura viata oamenilor, asa cum se intampla in Ungaria, tara care detine locul 1 in Europa in valorificarea apelor termale. Romania nu exploateaza nici macar 1% din potentialul apelor termale de pe teritoriul sau.