Totusi, pentru ca am avut o iarna relativ lunga, pentru alte cruditati mai avem de asteptat. Rosiile, de exemplu, sunt doar din strainatate, iar unele au preturi astronomice.

Daca alegeti sa va faceti cumparaturile din piete aflate in zonele "selecte" ale capitalei, atunci aflati ca preturile sunt ametitoare. In top conduc rosiile cherry, la fel de pretioase ca bijuteriile.

Daca vreti sa cumparati rosii cherry de Olanda s-ar putea sa vi se para ca aveti nevoie de un control oftalmologic. Asta pentru ca un kilogram costa 150 de lei. Cam cat un gram de aur de 24 de carate.

"Nu are sens ca un kg de rosii sa coste cat 6 kilograme de struguri. Este o nebunie", se plange Stefan Ionescu, client.

O doamna sustine ca vinde cartofi romanesti din zona Matca. "Pretul este 20, dar e negociabil", spune ea. Producatorii din Galati o contrazic insa.

"Ma enerveaza cand altii vand sub numele de Matca. In aceasta zona inca nu s-au facut cartofii. Daca au aparut in Romania nu pot fi decat din zona Dambovita", a declarat Mircea Croitoru, presedintele producatorilor de legume din Galati.

In Obor, unde e mai mare concurenta, comerciantii si-au revenit cat de cat cu picioarele pe pamant. Ridichile costa intre 50 de bani si 4 lei, cartofii noi pana-n 8 lei, castravetii cu 6-7 lei, iar fasolea verde 30 de lei.

"Au aparut si dovleceii si varzica si cartofiorii noi. Castraveciorii sunt de Vidra. Cresc in solarii nu pe camp", spune Ion Neacsu, comerciant

"Trufandale sunt cartofii si fasolea galbena. S-au facut ca au fost acoperite in solarii", ne spune o vanzatoare.

Rosiile autohtone vor aparea insa abia peste o luna. "Tot ce este e de import. Rosia romaneasca iese abia dupa 21 mai incolo. A fost o iarna mai lunga si mai dificila, ba cald, ba frig."

Pana atunci cumparam de la vecinii nostri bulgari, care au deja rosii uriase, chiar si de cate o jumatate de kilogram.