Imbracat la costum, cu camasa alba si pantofi de lac, Steven Slade, consultant pentru o firma agro-alimentara din Marea Britanie, a vizitat mai multe solarii din comuna Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din Romania.

Rosiile noastre parfumate l-au convins sa incheie un contract pe 10 ani. "Cantitatea pe care o vrem se ridica la 100.000 de tone de rosii. Rosiile arata fantastic, au o culoare foarte frumoasa", a afirmat Slade.
 
O cantitate uriasa cu care legumicultorii de la Matca ar aproviziona, in mod normal, aproape un sfert de tara, timp de un an intreg. Dar englezii vor un contract ferm, valabil pentru urmatorii 10 ani.

"E o gura de aer, o speranta", spune un producator de legume.

Exista insa si producatori mai sceptici, care si-au adus aminte de experientele avute cu hipermarketurile din Romania. "Trebuie ambalaj, ladite, costurile astea cine le suporta? Daca intra tot in pretul nostru, pai jumatate din pret trebuie sa dam pe cutii, pe sortat marfa. Si ele costa", spune Aurel Vasilache, producator de legume .
 
Dincolo insa de aceasta nesperata gura de oxigen pentru fermierii din Matca, se naste o intrebare. Daca afacerea se va incheia, asta inseamna ca o mare parte din rosiile romanesti, care pana acum ajungeau pe piata interna, vor fi inlocuite cu rosii din Spania sau Turcia, fara nici un gust.

"Daca anul trecut au fost preturile de mizerie, va spun ca nimeni n-a plans pentru fermieri", declara Mircea Croitoru, presedintele unei asociatii agricole.
 
Producatorii de la Matca vand acum en-gross kilogramul de rosii cu cel mult 2 lei. In conditiile in care, in toata Europa, tomatele costa in supermarketuri in jur de 2 euro, ei spera ca oferta pe care le-o va prezenta firma britanica sa fie pe masura.