In piete, oamenii cauta rosii romanesti, pe care le stiu mai gustoase.

"De import in nici intr-un caz nu caut. Luam cu incredere de la oamenii gospodari care le cresc aici pentru ca nu sunt tratate, nu sunt sofisticate cu fel de fel de prafuri", spune un cumparator.

Dar socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea de la piata. La Balta Doamnei, in Prahova, 85 la suta din localnici au gradini. Dar nici unul nu a folosit seminte romanesti pentru tomate. Le prefera pe cele straine.

“Se coc mai devreme si semintele olandeze sunt mai rezistente” spune Ion Stanciu, legumicultor.
.

Un alt cultivator, Catela Praz  stie ca rosia romaneasca ar fi mai gustoasa, dar cele olandeze sunt foarte aspectoase chiar daca nu prea sunt gustoase. 

"Rasadul respectiv este mult mai rezistent din punct de vedere al bolilor, perisabilitatii. Din acest motiv ei cumpara samanta tratata olandeza, bulgareasca sau frantuzeasca", explica Vasile Dascalul, primar Balta Doamnei.

Or fi gustoase gustoase rosiile romanesti, dar nu sint aratoase si nici macar nu tin prea mult dupa ce au fost culese, spun cultivatorii. Chiar daca au folosit rasaduri din alte tari, recolta ajunsa la piata este vinduta adesea cu eticheta made in Romania.

Rosiile se vand cu cel putin 7 lei kilogramul. Pretul va scadea abia cand pe piata vor fi scoase si tomatele romanesti, culese din gradinile noastre.