In Bihor, gasim un legumicultor, care a avut inspiratia sa-si incalzeasca serele cu apa geo-termala. A economisit astfel considerabil si, astazi, beneficiem cu totii.
 
"Cheltuielile cu energia, cu apa geotermala, e cam la jumatate din costurile pentru alte combustibili", se plange Kelemen Francisc, directorul serelor Livada d Bihor.
 
Acum asteapta o recolta de 700 de tone de rosii, pe doua hectare. El a fost cel care a si spart gheata anul acesta, aducand rosii romanesi pe piata inca din februarie.

"Au succes la cumparatori deoarece seamana cel mai mult cu rosiile la care le zicem noi rosii de casa", adauga acesta. Le vinde cu cel mult 6 lei kilogramul, dar pana sa ajunga in sacosele noastre li se mai aduga cam doi lei.

La sute de kilometrii distanta, in Targu Jiu, un alt legumicultor a investit 50.000 de lei intr-o sera de 500 de metri patrati. Estimeaza o recolta de 7 tone, asa ca investitia e gata amortizata. "E prima recolta, plantata in 15 martie si de abia acum recoltam, Doljul si Oltul ne-au luat-o inainte, au mers pe soiuri predeterminate, la fel vom face si noi anul viitor", povesteste si Alin Cotarca, proprietar unui solar.

Pentru ca primavara nu a fost prietenoasa, propriatarul solarului a fost nevoit sa-l incalzeasca cu o centrala pe lemne si carbune. "Bineinteles, ridica cheltuielile, efortul e destul de mare", spune el.

Isi vinde rosiile cu 7 lei kilogramul, dar la fel ca la Bihor, si aici se adauga un leu, doi pana la tarabele din piata. Chiar si asa, sunt mai ieftine decat cele din import. Aduse din Grecia sau Turcia, rosiile cultivate acolo se vand cu 10-12 lei kilogramul si n-au nici un gust.