Preturile, puse la pamant de cantitatile enorme de legume romanesti. Producatorii abandoneaza recolta pe camp sau in piete VIDEO
Fie pe camp sau in sere, legumele romanesti au crescut anul acesta ca vrejul din poveste. S-au facut insa atat de multe, ca s-au prabusit preturile. Asa ca, in loc sa se bucure, taranii sunt toti furiosi. Probabil, pentru prima data in ultimele doua decenii, vand totul cu un leu kilogramul. Practic, nu-si scot nici cheltuielile pentru seminte, insecticid sau transport. Singurele multumite sunt gospodinele, care pleaca de la piata cu sacosa plina si bani in portofel.
Toata materia prima e mai iefina azi cu 30 - 50% fata de 1 septembrie. Lucru pe care il confirma de altfel si Institutul National de Statistica.
In Berceni, leul are greutate. Multe legume proaspete le gasesti la 1 leu kilogramul. De aceasta parte a tejghelei, e o afacere excelenta. Din celalalt unghi insa e munca in zadar si oamenii se intreaba ce mai poti face cu un leu in ziua de azi.
De exemplu, ca domnul Marin sa-si mai recupereze banii dati pe seminte, apa, ingrasamant si transport, ar trebui sa vanda cel putin 41 de kg de legume de-un leu, la un transport. E chinuiala grea si multa munca si nu te alegi cu nimic, se plange acesta.
"In ultimii 20 de ani nu s-a mai vazut asa bataie de joc. Si nici banii promisi pentru e-coli nu s-au dat", a declarat Marius Croitoru, presedinte Federatia Producatorilor.
Tocmai de aceea producatorii din Braila, unde sfecla e 30 de bani, varza 40 de bani, iar morcovul, ceapa si vinetele 50 de bani prefera sa isi abandoneze legumele pe camp.
De asemenea, in fiecare seara, sute de kilograme de legume si fructe sunt stranse in piate de personalul de curatenie. O priveliste trista, daca te gandesti la munca taranilor, si de-a dreptul revoltatoare, pentru ca nici nu li se ofera solutii.
Doar in en gros-uri exista hale cu sisteme de racire, iar acolo pretul de inchiriere este prohibitiv- oare cati agricultori isi permit sa dea 3-400 de euro pe luna, pe un spatiu frigorific mare cat o camera?
Cea mai simpla solutie ar fi ca toate pietele mari sa aiba o magazie proprie, cu temperatura controlata, in care oamenii sa-si poata lasa marfa o zi-doua, pana cand ii vine vremea la vanzare. Producatorii din multe piete nici macar nu pot visa ca fiecare taraba sa fie dotata cu un frigider, asa cum exista in cateva din Romania, doar ca acolo si preturile sunt de 4-5 ori mai mari decat in targurile populare.