Indiferenti sau incapabili, oficialii se fac de ani de zile ca nu vad ce se intimpla. Pititi dupa tarabe, isi indeasa in borsete teancuri de bancnote samsari care n-au dat niciodata cu sapa, nici n-au fost arsi de soare si nici n-au ajuns adusi de spate de truda. Pietele gem de marfuri inexplicabil de scumpe, in timp ce producatorii se plang ca autoritatile stau cu miinile in sin.

"Tot ce este pe legume, si am mai discutat, anul acesta suntem la pamant!", spune Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume. Autoritatile nu au, insa, nicio reactie. "Cine-si asuma aceste responsabilitati? Eu n-o fac! N-o sa pot niciodata sa-i dau dispozitie unui primar de sector sa-si organizeze piata nu pentru intermediari si speculanti, cum este acum, 80 la suta. Degeaba imi dezvolta piete volante", spune Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.

Insa, pietele volante pot fi in orice moment o solutie sezoniera pentru excedentul de legume si fructe. In plus, si primarii si ministerul pot gasi variante de desfacere pentru gospodari si in cele permanente ca in fond cu totii am vrea legume sanatoase si de 3 ori mai ieftine ca la intermediari. De pilda ar putea sa verifice mai des daca certificatele de producator pe care le flutura sunt reale.

Dar noi.... pana sa facem treaba numaram esecuri. Un proiect inceput de primarul general de a face piete sezoniere pentru tarani, arata dezastruos. Igiena precara din spatiul pentru vanzare i-a speriat pe clienti. Si oricum intr-o saptamana apar tarabele, in alta nu mai ales in zone in care oamenii nu au de unde sa isi faca aprovizionarea.

Aspectul comercial este o alta exigenta careia putini producatori au reusit sa-i raspunda. Cum ar fi sa trimita cartofii spalati, calibrati si ambalati in plasa, ori legumele portionate la casoleta, gata pentru ghivechi sau ciorbe. Asa ni le-ar primi la export. Dar noi am pierdut deja trenul acesta.

Ce ne ramine? Sa le consumam! Acasa, in scoli, in cantinele de saraci, sau conservate. Constatam si aici o problema. E greu ca in cateva saptamani, sa ridici din pamant 50 de fabrici de conserve, rase in ultimii 20 de ani.  Si cu toate acestea agricultura promite. Nu degeaba oamenii de afaceri isi indreapta privirile catre acest sector. "Nu se poate face peste noapte. Nu este nimic rau in a te asocia si a face grupuri mai mari de producatori care sa vanda un singur produs. Sa vedem cum putem face un program de sustinere financiara a acestor colectori care pot deveni la randul lor mici intreprinzatori si platitori de taxe", spune Camelia Sucu, om de afaceri.

Intre timp, pentru grane, jocul pare deja facut: ne gindim sa dam in strainatate desi fabricantii de paine se tem ca iar vom vinde ieftin pentru ca la anul sa cumparam scump.