Dumitru Simionescu este din comuna Baleni, judetul Dambovita, una dintre cele mai vestite zone legumicole din tara. Anul acesta a obtinut o productie "frumoasa" de rosii, castraveti si ardei, dar nu are ce face cu atata marfa. "Am o suprafata de 5.000 de metri patrati de morcovi, cultura semnata timpuriu, 2-3.000 pe aceasta suprafata, in cazul in care nu pot sa scot tot ce-am investit in aceasta cultura ii las pe teren pt ca nu am cum sa-i valorific", spune el.

Ingrijorata, cumnata lui a incercat astazi sa-i gaseasca la Bucuresti clienti. In magazine nu se poate. Piata de gros ar fi o solutie doar ca taxa de 1.200 de euro pe luna e uriasa. Asa ca taranii stau acasa, in vreme ce comerciantii vand  culmea in plin sezon, cartofi olandezi, rosii turcesti si usturoi chinezesc.

Unde gresesc producatorii ? Nu se ascociaza, sustine ministerul agriculturii. "Trebuie sa indeplineasa niste conditii de ambalare de procesare de gramaj toate aceste lucruri nu se pot realiza decat daca vor intelege ca doar impreuna pot", spune Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Mergind pe principiul unde-s multi puterea creste, micii producatori din Constanta s-au asociat in cooperative si au construit si un depozit.

Pana cand modelul celor din Constanta se va impune si in restul tarii, recolta bogata ar putea ajunge la gunoi. In Buzau, de pilda, sunt peste 13.000 kilograme de rosii la hectar si 10.000 de kilograme de cartofi, dar si cantitati neasteptat de mari de castraveti si ardei.