Indicele preturilor alimentelor calculat de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA), care acopera cotatiilor mai multor materii prime din domeniu, a urcat cu 1% in iunie, la 234 de puncte, aproape de recordul de 238 de puncte, atins in februarie. Comparativ cu aceeasi luna din 2010, indicele se afla in urcare cu 39 de procente.

Principalul motiv al acestei evolutii il reprezinta cresterea in iunie a indicelui zaharului cu 14%, la 359 de puncte. Pretul a urcat din cauza temerilor privind declinul productiei in Brazilia, unul dintre marii exportatori la nivel global.

Preturile la cereale au coborat, dupa ce imbunatatirea conditiilor meteorologice a calmat temerile privind recolta in Europa si SUA, iar Rusia a anuntat realuarea exporturilor. Indicele pentru cereale al organizatiei a scazut cu 1% fata de mai, la 259 de puncte, dar se afla cu 71% peste nivelul din iunie anul trecut.

Cerealele au consemnat o prabusire a cotatiilor la finele lunii iunie, dupa ce Departamentul pentru Agricultura din SUA a imbunatatit estimarile privind livrarile de porumb pe piata americana.

Analistii se asteapta ca pretul zaharului sa scada in urmatoarea perioada deoarece ar putea fi inregistrat un surplus substantial pe piata mondiala, in ciuda situatiei in care se afla Brazilia.

O scadere a preturilor alimentelor va fi insa de mica amploare, cotatiile urmand sa ramana volatile si apropiate de maximele istorice inclusiv anul urmator, a spus secretarul OAA, Abdolreza Abbassian.

Citeste si:

Parlamentul European reglementeaza comertul online. Vezi care sunt modificarile

Banca Mondiala vrea sa stabilizeze preturile alimentelor. Ofera fermierilor un ajutor de 4 mld.$