Potrivit unui comunicat al institutiei internationale, BM urmeaza sa aloce aproximativ patru miliarde de dolari pentru un produs de management menit sa imbunatateasca accesul fermierilor si consumatorilor la instrumente de hedging.

"Cu acest nou instrument putem ajuta producatorii de produse alimentare si consumatorii sa se protejeze impotriva fluctuatiilor de pret, sa-si consolideze pozitia de credit si sa crestem accesul acestora la finantare", a afirmat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick pentru Financial Times.


"Volatilitatea extraordinara a preturilor la produsele alimentare este cea mai grava amenintare cu care se confrunta tarile cele mai vulnerabile din lumea in curs de dezvoltare", a adaugat apoi Zoellick.

Noul instrument financiar ii va ajuta pe fermieri sa se protejeze impotriva cresterii preturilor la faina, zahar, cacao, lapte, carne de vita, cereale, soia boabe si orez.

Ajutorul acordat fermierilor din statele slab-dezvoltate va fi lansat de International Finance Corporation (IFC), divizia privata a Bancii Mondiale impreuna cu banca americana JP Morgan Chase.

Din iunie 2010 si pana in prezent, cresterea si volatilitatea preturilor alimentelor au majorat cu 44 de milioane numarul persoanelor care traiesc sub pragul saraciei (mai putin de 1,25 dolari pe zi) la nivel global, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

Citeste si:

S-a lansat prima statie de alimentare a automobilelor electrice din Romania. Cat costa un "plin de curent". FOTO

Fiscul se face dealer auto. Masini la preturi de 10 ori mai mici decat unele noi, la executarile silite VIDEO