80% din alimentele bio produse la noi merg la export. Romanii sunt prea saraci sa manance sanatos
Desi produsele bio au cea mai mare crestere a vanzarilor de pe toata piata de alimente, preturile intretin un paradox des intalnit la noi: cele fabricate in tara sunt mai scumpe decat cele aduse din alte tari. In timp ce romanii trec in goana pe langa rafturi, strainii dau sute de milioane de euro pe marfurile autohtone si, in multe cazuri, vin chiar aici sa si le faca singuri.
Comerciantii de produse bio au vanzari mai mari cu 20% de la an la an. Si Denis Thomas ar vrea sa urce pe acest val. Francezul produce langa Buzau licori bio din struguri crescuti departe de chimicale.
"Facem vinuri bio fara insecticide si pesticide. Folosim tratamente doar pentru frunze care nu intra prin radacina, in vie", explica Denis Thomas.
Vinurile de aici pleaca la export, asa cum se intampla cu 80% din produse bio facute in Romania.
De altfel, vanzarile de lactate, soia, sucuri, carnati sau nuci romanesti sunt de aproape 5 ori mai mari decat importurile. Se bucura de toate aceste bunatati in special americanii si japonezii, pentru ca putini dintre noi isi permit sa se hraneasca doar eco. De exemplu, un borcan cu miere curata costa 33 de lei. Este de doua ori mai scumpa ca cea nemteasca.
Asta este si motivul pentru care doar 3% din terenul arabil din Romania a fost convertit in teren bio. Acelasi lucru se intampla si in zootehnie. Putin peste 10.000 de vite dau lapte ecologic.
Si totusi, de anul acesta statul este dispus sa achite 50% din costurile exportatorilor care vor sa isi promoveze alimentele. Peste 3.000 de producatori bio au cerut atestat in 2011, cifra lor ajungand acum la 7.460.
Pe acelasi subiect: