Primul summit G20 dedicat agriculturii. Despre ce au discutat ministrii de resort si cum planuiesc sa stopeze cresterea preturilor la alimente
Preturile alimentelor au crescut cu 37% in ultimul an, la nivel mondial, iar 44 de milioane de persoane traiesc in saracie. In aceste conditii, ministrii agriculturii din grupul G20 s-au intalnit la Paris pentru a discuta despre limitarea interdictiilor de export la alimente, depozite de urgenta in cazul unei crize in domeniu, dar si metode de a stopa scumpirile.
Ministrii prezenti au discutat despre modalitati de a stabiliza preturile alimentelor, pentru a evita situatii de criza precum cea din 2007-2008 cand scumpirile repetate au dus la revolte in 30 de tari, inclusiv Egipt, Haiti si Camerun. Mai mult, cresterile neasteptate de preturi au jucat un rol cheie in cele mai recente revolte din lumea araba, scrie The Guardian.
Ce masuri vor lua ministrii
Summitul G20 dedicat agriculturii, de altfel si primul de acest tip, a inceput miercuri la Paris, printre cei care au luat cuvantul numarandu-se presedintele Frantei - Nicolas Sarkozy - si Caroline Spelman, secretarul de stat pentru agricultura din Marea Britanie. De altfel, Sarkozy a pledat de asemenea pentru cresterea productiei si a spus ca pietele agricole sunt "cele mai putin transparente", scrie AFP. Mai mult, volatilitatea preturile este un flagel atat pentru agricultori, consumatori, cat si pentru stabilitatea statelor, a mai aratat el. Franta, care detine in prezent presedintia G20, pune mare accent pe siguranta alimentara, chiar ministrul de resort, Bruno Le Maire, a declarat ca stabilizarea preturilor la alimente si scaderea acestora sunt prioritare pentru a se evita conflictele de strada.
Pe de alta parte, Spelman a declarat ca Marea Britanie sustine transparenta stocurile de alimente si a rezervelor, insa a fost mult mai prudenta in a incrimina speculatorii care sunt considerati de francezi principalul motiv pentru explozia preturilor produselor de larg consum. Acest Forum, un veritabil "Consiliu de securitate agricola", trebuie sa evite repetarea unei cresteri a preturilor graului, precum cea produsa dupa ce Rusia a intrerupt exporturile, in urma secetei, a explicat Le Maire.
Franta a propus un plan fundamentat pe cinci piloni, respectiv reinvestitii in agricultura, pentru productii mai mari si mai bune, imbunatatirea transparentei pe piete, ameliorarea coordonarii la nivel international pentru prevenirea si rezolvarea crizelor si dezvoltarea unor instrumente de gestionare a riscurilor legate de instabilitatea preturilor agricole. Al cincilea element este reglementarea pietelor derivatelor care au la baza materii prime agricole.
Ministrii au decis totodata cresterea productiei agricole mondiale, spre exemplu prin imbunatatirea productivitatii, in cazul graului. "Pentru a hrani o populatie mondiala care va depasi noua miliarde de locuitori in 2050, productia agricola trebuie sa creasca cu 70%", se arata in declaratia finala a reuniunii, citata de AFP.
In privinta transparentei referitoare la stocurile agricole, fata de care India si China sunt reticente considerand acest tip de date de interes strategic, G20 va infiinta un sistem de informatii pe piete, numit AMIS. Aceasta baza de date are rolul sa incurajeze tarile sa isi impartaseasca informatiile, fara sa includa masuri coercitive.
Biocombustibilii, motiv de dispute
Activistii care au manifestat la Paris in timpul summit-ului critica rolul biocombustibilului in cresterea pretului la alimente. Astfel, ei spun ca marii jucatori din domeniu, state precum SUA si Brazilia, au dus la o crestere a cererii pentru astfel de combustibili. De altfel, nu este pentru prima data cand se atrage atentia ca tot mai multi fermieri au renuntat la recolte de grau sau porumb in favoarea celor de plante tehnice din care se extrage biomasa. Urmarea: au crescut preturile la cerealele cu care sunt hranite animalele, lucru ce a declansat o reactie in lant - iar preturile alimentelor la raft practic au explodat.
Nici conditiile climatice nu au fost de ajutor. Din cauza incendiilor din Rusia, dar si a interdictiei de export de aici si din Ucraina, pretul graului s-a dublat in ultimul an, lucru ce a dus 44 de milioane de persoane in pragul saraciei, scriu cei de la Bloomberg. Doar anul acesta, populatia va cheltui circa 1,29 de trilioane de dolari pe mancare din import, cu 21% mai mult decat in 2010.
Banca Mondiala vrea sa stabilizeze preturile alimentelor. Ofera fermierilor un ajutor de 4 mld. $
Iar situatia va continua. Preturile alimentelor la nivel mondial vor creste in medie cu pana la 30% in urmatorul deceniu, intrucat productia de cereale nu va tine pasul cu avansul cererii, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citate de Wall Street Journal. Volatilitatea preturilor, care a afectat pietele agricole in ultimii ani, va deveni ceva obisnuit, din cauza productiei mai reduse, a afirmat OCDE intr-un raport comun cu Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU.
Un raport din iunie arata ca tarile in curs de dezvoltare au nevoie de investitii de 83 de miliarde de dolari anual pentru a sustine productia de cereale. Iar cifrele privind numarul oamenilor care au ajuns in pragul saraciei sunt de-a dreptul ingrijoratoare. Astfel, numarul lor a crescut din 2007, de la 820 de milioane, la peste un miliard in 2009.
Intalnirea are loc in intervalul 20-23 iunie, la Paris.
Citeste si
Asia a depasit pentru prima data Europa la numarul de milionari. In cativa ani ar putea devansa SUA