In premiera, anul acesta cultivatorii romani i-ar putea intrece pe bulgari, care scot peste 4.000 de kilograme de porumb la hectar. Totusi, nu se imbata cu apa rece. Chiar daca avem cea mai mare suprafata cultivata cu porumb din Uniunea Europeana, de regula, Romania ramane la coada clasamentului cand vine vremea culesului.

Cei de la Ministerul Agriculturii estimeaza ca vom recolta cel putin opt milioane de tone de porumb, daca plantele scapa de grindina si vijelii. 80% din productie va pleca la export, cu un pret de aproximativ 500-600 de lei pe tona.

O afacere ar putea fi anul acesta si floarea-soarelui, care va costa 1.000 de lei tona.

Ce folos insa ca avem seminte, daca fabricile noastre nu le mai folosesc si nu mai produc ulei. Bulgarii, ungurii si cei din Republica Moldova cumpara de la noi floarea-soarelui si ne vand uleiul gata facut.

Agricultorii nu uita totusi ca 62.000 de hectare de teren arabil, 31.000 de hectare de pasuni si fanete si peste 6.000 de hectare de paduri sunt distruse. Cu greu ar putea compensa aceste pierderi cu recolta de porumb si floarea-soarelui.