"Sectorul cel mai afectat de criza este cel de crestere a porcului si al pasarilor. Am pregatit doua scheme de ajutor care vin sa acorde o compensare pentru bunastarea animalelor. Prin aceste doua scheme noi vrem sa le dam un ajutor fermierilor care vor oferi animalelor anumite conditii. Avem o HG care a plecat din minister si asteptam sa vedem daca celelalte ministere o vor accepta, deoarece avem resurse bugetare putine", a spus Dumitru, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, pentru a beneficia de aceasta compensare de bunastare, fermierii trebuie sa asigure animalelor conditii de trai in plus fata de standardele de bunastare prevazute de regulamentele europene.

"Fata de nivelul obligatoriu al standardelor de bunastare prevazut prin regulamentele europene, crescatorii trebuie sa mai asigure cateva lucruri, cum ar fi marirea spatiului de miscare, apa potabila, asigurarea unui climat propice. In functie de cate standarde din acestea indeplineste un fermier poate primi mai multi bani", a afirmat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a precizat ca, in total, pentru cele doua programe sunt prevazuti circa 200 de milioane de euro in 2010.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a fost prezent, vineri, la Timisoara, la deschiderea celei de-a saptea editii a salonului Vinvest, la care participa 50 de expozanti, din care 23 de producatori de vin din Romania si strainatate.