Vom cumpara miere mai scumpa! Un an dezastruos pentru apicultori
Productia a ajuns la un sfert fata de cea de anul trecut, iar pierderile sar de 15 milioane de euro. Oficialii din Ministerul Agriculturii ridica din umeri: "Ce sa facem? Sa preluam noi rolul albinelor?". Cum ei nu au niciodata vreo strategie, pregatiti-va sa dati mai mult pe miere.
Crescatorii sunt disperati si au de ce. Vor strange miere cu pipeta, indiferent ca este de salcam sau de floarea soarelui. A plouat enorm, iar albinele au stat ascunse in stupi si de aici... un dezastru.
"Nu s-a putut recupera din ceea ce natura a oferit", spune Cristina Mateescu, directoarea Institutului pentru Apicultura.
"In toata tara, anul trecut productia de miere pe familie la salcam a fost de 20-22 de kilograme. In acest an principalele masive nu au dat nimic, iar pe alocuri 2-4 kilograme", arata Adrian Siceanu, directorul tehnic al Institutului pentru Apicultura.
In cifre cel putin, productia de miere de floarea soarelui reprezinta 10% din cantitatea de anul trecut. In loc de 50 de kilograme de familie, apicultorii daca au stors 10-12.
"Fata de 8.000 de tone anul trecut, in 2010 facem 2.000 de tone", afirma Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crascatorilor de Albine din Romania.
La o medie de 10 lei pe kilogram - pret de producator - apicultorii au pierdut, pana la jumatatea lui 2010, aproximativ 15 milioane de euro. Si ar mai fi o problema.
"Nectarul recoltat de albine a venit in stup cu o concentratie mare de apa. Daca procentul de apa din miere depaseste 20%, exista riscul ca mierea sa fermenteze", explica Adrian Siceanu.
Ministerul Agriculturii nu-i ajuta nici macar cu vorba buna pe oameni.
"Ni s-a reprosat ca, din cauza ploilor, nu mai pot culege albinele polenul si nu mai fac miere. Pai ce putem face noi? Sa luam rolul albinelor?", declara Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii.
In fata unui astfel de raspuns, apicultorii fac si ei ce pot, adica vor tripla preturile. Rau este si pentru noi, mai ales ca piata si asa era invadata de miere din China.