Pepenii de Dabuleni: Zemosi, gustosi, dulci ca mierea si scumpi ca aurul. VIDEO
Daca unii tarani au ajuns sa vanda kilogramul si pentru trei bani, altii prefera sa ii dea la animale decat pe un astfel de pret. Noi, insa, platim la taraba in jur de un leu pentru un kilogram, asa ca, la fel ca in fiecare an, cand producatorii si comerciantii nu inteleg, consumatorii sufera: ori dau mai mult, ori isi amana poftele pentru la anul.
Cat vezi cu ochii, zeci de producatori cu TIR-urile si carutele ticsite de pepeni striga in gura mare si incearca sa te convinga sa le cumperi marfa.
Printre ei, Gabriel Gorgota, unul dintre cei mai mari producatori din zona. Isi calculase pentru anul acesta un profit de aproximativ 50.000 de lei, insa socotelile de acasa nu s-au potrivit cu cele de la marginea drumului: piata a scazut mult, asa ca omul a fost nevoit sa taie pretul la jumatate.
"Am bagat in productie circa 130 de milioane, ma asteptam sa scot cam 600 de milioane, dar ce sa fac, daca trebuie sa o dam ieftin. S-a vandut si cu 3.000 de lei kilogramul. Cumparatorii se uita sa le dam pe degeaba daca se poate", spune producatorul.
Dar cum intr-o economie de piata toata lumea trebuie sa castige, razboiul negocierii este unul dur. Nimeni nu vrea sa cedeze. Comerciantii invoca, la randul lor, taxele catre stat.
"Si noi platim 100.000 sa ne lase sa intindem marfa, benzina. Nu e mult ca o dam cu 1 leu", arata Cristian Preda, vanzator.
Asa ca, in loc sa ajunga pe mesele noastre, pepenii ajung hrana pentru animale. "Decat sa o dam pe un pret de nimic, mai bine o lasam pe camp sau dam pepenii ca hrana pentru animale", spune Florin Dumitru, un alt producator.
Sezonul pepenilor de Dabuleni mai tine doar doua saptamani.